Графова модель та програмна реалізація послідовного алгоритму компонування для мультимедійних пристроїв - Мірошник, Марина Анатоліївна; Корольова, Яна Юріївна; Мірошник, Анатолій Миколайович; Шафранський, Андрій (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У роботі розглянуто задачу компонування елементів мультимедійних пристроїв на основі графової математичної моделі. Запропоновано та проаналізовано послідовний алгоритм компонування, що дозволяє здійснювати покрокове формування підграфів із урахуванням конструктивних обмежень та мінімізації кількості зовнішніх зв’язків між підграфами. Кожному елементу пристрою відповідає вершина графа, а зв’язки між ними відображаються у вигляді ребер. Для демонстрації роботи алгоритму розроблено програмну реалізацію на мові Python, яка дозволяє в автоматизованому режимі виконувати етапи вибору вершин та формування підграфів відповідно до заданих критеріїв. Наведено приклад роботи програми, що підтверджує ефективність запропонованого підходу для оптимізації структури мультимедійних пристроїв. Іл.: 1. Бібліогр.: 10 назв.

The paper considers the problem of arranging elements of multimedia devices based on a graph mathematical model. A sequential arrangement algorithm is proposed and analyzed, which allows step-by-step formation of subgraphs, taking into account design constraints and minimizing the number of external connections between subgraphs. Each device element corresponds to a graph vertex, and the connections between them are represented as edges. To demonstrate the algorithm, a software implementation in Python has been developed, which allows the stages of vertex selection and subgraph formation to be performed automatically according to specified criteria. An example of the program's operation is provided, confirming the effectiveness of the proposed approach for optimizing the structure of multimedia devices. Figs.: 1. Bibl.: 10 items.
Graph model and software implementation of a sequential layout algorithm for multimedia devices
Keywords: модель; граф; вершина; ребро; зв’язки; компонування; алгоритм; оптимізація; мультимедійний пристрій; мінімізація; програмна реалізація Python; автоматизований режим; ефективність; model; graph; vertex; edge; connections; layout; algorithm; optimization; multimedia device; minimization; Python software implementation; automated mode; efficiency