Перерозподіл інформаційних потоків у гіперконвергентній системі - Кучук, Ніна Георгіївна; Гавриленко, Світлана Юріївна; Собчук, Валентин Володимирович; Лукова-Чуйко, Наталія Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
При вирішенні завдань управління структурою системи віртуальних каналів зв’язку (СВКЗ) виникає завдання оптимального розподілу навантаження з метою забезпечення необхідної якості обслуговування її абонентів. Предметом дослідження є структура системи віртуальних каналів зв’язку . Мета дослідження – розроблення методу оперативної реконфігурації системи віртуальних каналів зв’язку, що забезпечить зниження середньої величини затримки у мережі на гіперконвергентній платформі в порівнянні зі статичним розподілом. Результати. Для вирішення завдання оперативної реконфігурації СВКЗ при зміні ситуації на мережі використано мінімаксний критерій. Оптимізаційна задача сформульована таким чином: знаходження такого розподілу пропускних здатностей віртуальних каналів зв’язку для нової структури СВКЗ, тобто визначення вектора пропускних здатностей віртуальних каналів зв'язку, при якому мінімізується максимальне значення коефіцієнта використання фізичного каналу зв'язку в мережі. Запропонований алгоритм розв'язання поставленої задачі оптимізації. Висновки. Оперативна реконфігурація системи віртуальних каналів зв’язку, що мінімізує максимальне значення коефіцієнта використання фізичних каналів зв'язку, при зміні навантаження СВКЗ в процесі її експлуатації, призводить до зниження середньої величини затримки. Перевагами запропонованого алгоритму в порівнянні зіснуючими є забезпечення перерозподілу пропускної здатності ресурсів мережі цілочисельними блоками і врахуванням можливостей гіперконвергентної платформи та фізичних каналів зв’язку, на базі яких будується мережа віртуальних каналів звязку.

When solving the tasks of managing the structure of the virtual communication channels (SQPC), the problem arises the optimal load distribution in order to provide the necessary quality of service to its subscribers. The subject of the researchis the structure of the system of virtual communication channels. The purpose of the researchis to develop a method of operational reconfiguration of the system ofvirtual communication channels, which will ensure a decrease in the average value of network latency on the hyperconverting platform in comparison with the static distribution. Results. Minimax criterion was used to solve the problem of operational reconfiguration of the SQC when the situation on the network was changed. The optimization problem is formulated as follows: finding such a distribution of bandwidth of the virtual communication channels for the new structure of the QMS, that is, determining thevector of the throughput capabilities of the virtual communication channels, which minimizes the maximum value of the coefficient of use of the physical channel in the network. The proposed algorithm for solving the optimization problem is proposed. Conclusions. The operative reconfiguration of the virtual communication channels system, which minimizes the maximum value of the coefficient of use of physical communication channels, whenchanging the load of the SQUAZ during its operation, leads to a decrease in the average delay value. The advantages of the proposed algorithm in comparison with the existing ones are to ensure the redistribution of the bandwidth of the network resources by integer units and taking into account the possibilities of the hyperconverting platform and physical channels of communication, on the basis of which a network of virtual communication channels is built.
Redistribution of information flows in a hyperconvergent system
Keywords: віртуальний канал зв’язку; пропускна здатність; інформаційний потік; virtual communication channel; bandwidth; information flow