Методичні вказівки до проведення науково-дослідницької практики - Король, Ольга Григорівна; Мілевський, Станіслав Валерійович; Гаврилова, Алла Андріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Науково-дослідницька практика для студентів денної форми навчання другого (магістерського) рівня навчання за спеціальністю 125 (F5) “Кібербезпека та захист інформації” за науково-дослідницька практика за освітньо-науковою програмою “Кібербезпека” входить до складу базових дисциплін. Вони повинні проходити у строки, які встановлені в графіках навчального процесу, та виступають ключовими етапами у їх підготовці. Проведення науково-дослідницької практики має вирішальне значення для магістрів із кібербезпеки, оскільки вона виступає містком між академічною освітою та науково-професійною діяльністю. Науково-дослідницька практика за освітньо-науковою програмою “Кібербезпека” не лише спрямована на закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок, а й на проведення самостійного наукового дослідження, результати якого стануть основою для магістерської кваліфікаційної роботи. Практика дає можливість застосувати знання, отримані під час навчання, для вирішення реальних завдань у сфері кібербезпеки. Студенти не просто вивчають концепції, а вчаться застосовувати їх, наприклад, під час проведення пентестів, аудиту безпеки чи реагування на інциденти. Це дозволяє їм зрозуміти, як функціонують захищені системи та які виклики виникають у реальному світі. При проходженні практики відбувається формування ключових фахових компетентностей, які неможливо повноцінно здобути в аудиторії, до складу яких входять: аналітичні навички: вміння аналізувати вразливості, виявляти загрози та оцінювати ризики для конкретної інфраструктури; навички роботи з інструментами: освоєння професійного програмного забезпечення та обладнання, що використовується для моніторингу, захисту й аналізу безпеки; м'які навички (soft skills): робота в команді, ефективна комунікація з колегами та керівництвом, відповідальність і вміння працювати в умовах стресу. Практика є основою для написання магістерської кваліфікаційної роботи. Студенти збирають і систематизують інформацію, проводять експерименти, аналізують дані, що стають емпіричною базою їхнього дослідження. При цьому є можливість дослідити методи захисту інформації на конкретному підприємстві, провести їх порівняльний аналіз, виявити недоліки та запропонувати шляхи їх усунення. Це дозволяє зробити роботу не просто теоретичною, а прикладною та науково обґрунтованою. Методичні вказівки з проходження науково-дослідницької практики за освітньо-науковою програмою “Кібербезпека” розроблено для надання магістрам комплексної інформації щодо організації, змісту, завдань та порядку проведення науково-дослідницької практики. Вони покликані забезпечити систематичний підхід до виконання науково-дослідницької роботи, що відповідає сучасним вимогам у сфері кібербезпеки. Під час практики є можливість самостійно ставити дослідницькі завдання, шукати шляхи їх вирішення, а також пропонувати інноваційні підходи до розв'язання проблем кібербезпеки. Це сприяє розвитку критичного мислення та здатності до постійного самовдосконалення, що є вкрай важливим у сфері, яка динамічно змінюється.
Keywords: методичні вказівки; науково-дослідницька практика; магістратура; кібербезпека; захист інформації; академічна освіта