Вірогідний механізм підвищення адгезії гальванічних покриттів на легкі метали цинкатною обробкою - Букет, О. І.; Панасенко, В. Ф.; Хірх-Ялан, І. Ф. (НТУ "ХПІ", 2008)
Цинкатний метод обробки раніше мав широке поширеня в підготовці поверхні виробів з алюмінію і його сплавів перед нанесеням гальванічних покритів. Незаперечне достоїнство цього методу складається в обробці без використаня електротехнічного встаткуваня, що істотно знижує капітальні й експлуатаційні витрати. Природа адгезії металевого покритя до алюмінію після такої обробки дотепер є дискусійним питаням. Пропоноване поясненя ґрунтується на подобі анодируваня й цинкатної обробки алюмінію. Останій метод відрізняється від першого лише меншою напруженістю електричного поля внаслідок обмеженя різниці потенціалів цинк-цинкатного й алюмінієвого електродів. Недолік поляризації компенсується меншим рознесеням катодного й анодного процесів у просторі, а якість адгезії забезпечується більше вигідною геометрією пор.

Zincate preparation method has been widely used for aluminiun and its alloys surface preparation before galvanic plating. An advantage of such method is absence of electrotechnical equipment wich leads to decrese in capital and maintenance outlays. Adhesive nature of galvanic plating for aluminium after such treatment discussed hitherto.
Keywords: цинкатний метод обробки; сплав; гальванічні покриття; електрод; катодинй процес; анодний процес; алюміній