Забуте ім’я вітчизняної науки – Ч. Т. Бялобржеській та його роль у поширенні ідей некласичної фізики в Україні - Савчук, В. С.; Щербак, О. А. (НТУ "ХПІ", 2008)
Вперше вивчено праці Ч. Т. Бялобржеського, що засвідчують його діяльність на підтримку створеної А. Ейнштейном спеціальної теорії відносності, вагомості його робіт у розповсюдженні нових ідей фізики на початку ХХ століття.

In pioneer, the works of CH.T. Bjalobrzeskij are studied, that illustrated his activity to support created by A. Einshtein special theory of relativity, his works influence in distribution of new physical ideas in the beginning of XX century.
Keywords: спеціальна теорія відносності; історико-наукові дослідження; квантова теорія; теорія Лоренца-Ейнштейна; нова фізика