Изучение термомеханических свойств модифицированных корундографитовых карбидкремнийсодержащих огнеупоров - Анголенко, Л. А.; Семченко, Галина Дмитриевна; Тищенко, С. В.; Старолат, Елена Евгеньевна; Сидоров, В. Н. (НТУ "ХПИ", 2008)
Представлено результати вивчення зміни уявної щільності, відкритої пористості і межі міцності при стиску після термічної обробки розроблених Al₂O₃ – SiС – С-композитів, модифікованих введенням фосфатної добавки і комплексного антиоксиданту (Al + Si + фосфатна добавка). Встановлено, що введення фосфатної добавки разом з комплексним антиоксидантом Al + Si до складу корундографітового SіС-вмісного вогнетриву на етилсилікатній зв'язці приводить до підвищення їх ингібіруючої дії.

The results of study of green density, open porosity and strength after thermal processing for developed Al₂O₃ – SiС – C – composites modified by introduction of phosphate additive and complex antioxidant (Al + Si + phosphate additive) has been given. It has been established, that the introduction of phosphate additive together with complex antioxidant Al + Si in composition of alumina-graphite SiС-containing refractory on ethylsilicate binder results in increased іnhibitor action.
Keywords: огнеупоры; композиты; окисление