Геоінформаційні технології - Пітак, Інна Вячеславівна; Негайдалов, Анатолій Анатолійович; Пітак, Олег Ярославович; Масікевич, Юрій Григорович; Шапорев, Валерій Павлович; Пляцук, Леонід Дмитрович; Самойленко, Наталія Миколаївна; Моїсєєв, Віктор Федорович; Масікевич, Андрій Юрійович; Манойло, Євгенія Володимирівна; Пономарьова, Наталія Георгіївна; Комариста, Богдана Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Розглянуто основи геоінформаційних технологій, та їх використання у сфері екології та охорони довкілля. Докладно описано джерела одержання екологічної інформації; основні положення та структура географічних інформаційних систем. Викладено базові поняття створення геоінформаційних технологій. Охарактеризовано інформаційне забезпечення екологічного картографування та екологічного моніторингу. Наведено відомості про програмні засоби геоінформаційних технологій. Описано приклади сучасних ГІС-технологій в екології. Підручник призначений для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 101 «Екологія».
Keywords: геоінформатика; геоінформаційні системи; візуалізація в ГІС; розпізнавання образів; дистанційне зондування; інтерпретація даних; системи глобального позиціювання; система Statistica; сканування; векторизування; геокодування; цифрові карти; екологічне картографування; екологічний моніторинг регіону; підручник; спеціальність 101 Екологія