Психофізіологічні особливості борців високого класу з урахуванням стилю ведення поєдинку - Бороган, В. В.; Євтифієв, Андрій Сергійович; Євтифієва, Ірина Ігорівна; Недбайло, Ірина Анатоліївна; Хірний, Сергій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Представлене дослідження присвячено вивченню психофізіологічних особливостей борців високого класу з урахуванням їх стилю ведення поєдинку. Робота базується на дослідженні впливу психологічних та фізіологічних факторів на результативність та ефективність виступів борців на різних етапах поєдинку. Враховуючи велике значення психологічної стійкості та фізичної підготовки у боротьбі, у статті аналізується взаємозв'язок між психічним станом спортсменів та їхнім фізичним виконанням на різних етапах змагання. Також розглядаються особливості адаптації стратегій та тактик в залежності від стилю боротьби кожного спортсмена. Дана робота є актуальною та корисною для тренерів, спортсменів, науковців та всіх, хто цікавиться проблематикою психофізіологічних аспектів в боротьбі на високому рівні.
Keywords: спорт; вільна боротьба; фізична підготовка; психологічна стійкість; результативність; стратегії