Статистичне прогнозування та моделювання видобутку природного газу в Україні за 2007-2009 рр. - Білоцерківський, Олександр Борисович; Гаврись, Олександр Миколайович (Хмельницький університет управління та права, 2010)
Проведено моделювання часового ряду з видобутку природного газу в Україні, тобто виділено тренд, випадкову та сезонну складові. Для вирівнювання ряду динаміки використовувався метод збільшення інтервалів та метод аналітичного вирівнювання. Визначено вид лінії тренду: лінійна функція, – та одержано її параметри. Одержано точковий прогноз щодо видобутку природного газу в Україні на 2010 рік. Результати показують, що сезонність видобутку природного газу в Україні за 2007–2009 р.р. має чітко виражений характер: найбільший видобуток спостерігається у 1-му кварталі, а найменший – у 3-му кварталі, що пов'язано з більшими витратами газу в опалювальний період.
Keywords: видобуток природного газу; моделювання часового ряду; тренд; сезонність; метод збільшення інтервалів; метод аналітичного вирівнювання; точковий прогноз; сезонна хвиля; сезонна та випадкова складові