Роль батьків у спортивному розвитку дитини: підтримка чи тиск? - Бевзюк, Я. О.; Макогончук, Н. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено вплив батьків на спортивний розвиток дитини, розглянуто їхню роль у формуванні мотивації, дисципліни та психологічного благополуччя юного спортсмена. Визначено три основні види батьківської підтримки: емоційна, матеріальна та організаційна. Водночас акцентується на ризиках надмірного тиску, зокрема високих очікуваннях, порівнянні з іншими та примусових тренуваннях, що можуть призвести до емоційного вигорання, втрати мотивації та зниження самооцінки дитини. Визначено шляхи знаходження балансу між підтримкою та вимогами, що дозволяють розвивати у дитини любов до спорту без страху невдач.
Keywords: розвиток дитини; роль батьків; спорт; мотивація; батьківська підтримка; психологічний комфорт; самооцінка; тренування