Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Європейське бізнес-середовище та кон'юнктура ринків ЄС" - Проскурня, Олена Михайлівна; Подрез, Ольга Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Основний економічний двигун ЄС — єдиний ринок. Він уможливлює вільне переміщення товарів, послуг, капіталу та людей. ЄС має на меті прямувати цим курсом й в інших сферах, як-от енергетика, знання та ринок капіталу, і забезпечити максимальне користування цими ресурсами для європейців. Однією з головних цілей спільної господарської політики Європейського союзу стосовно розвитку галузей економіки є забезпечення товаровиробників прийнятним рівнем життя (сприяючи більш конкурентоспроможному і сталому розвитку виробництва і стимулюванню покращення умов їх праці). В умовах ринкової економіки та зростання конкуренції на ринку питання підвищення конкурентоспроможності продукції набуває дедалі більшої актуальності. У дисципліні вивчаються політико-правові, податкові, трудові, соціальні, інноваційні та інші аспекти європейського бізнес-середовища. Розглядається регулювання різних етапів створення і функціонування бізнесу в країнах Європи, функціонування різних правових форм бізнесу в ЄС, особливості захисту прав споживачів. Окрім цього, здобувачі одержують цілісну систему знань щодо дослідження кон’юнктури на ринках товарів та послуг; понятійно-термінологічний апарат, що характеризує кон’юнктуру європейських ринків товарів та послуг; закономірностей та концептуальних основ європейських ринків товарів та послуг; сучасні форми, детермінанти розвитку та основні тенденції динаміки європейських ринків товарів та послуг на яких базуються можливості реалізації економічних та стратегічних інтересів України у цьому регіоні. Метою дисципліни є вивчення теорії і практики організації регулювання бізнесу в країнах ЄС та середовища його функціонування, а також висвітлення теоретичних та практичних аспектів дослідження розвитку європейського ринку товарів та послуг. Методичні вказівки до практичних занять укладено згідно із силабусом дисципліни та налічують шість тем.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; європейське середовище; кон'юнктура ринків; економічні відносини; економіка бізнесу