Комплексний підхід до проведення моніторингу фізичних факторів виробничого середовища - Калінчик, Василь Прокопович; Побігайло, Віталій Анатолійович; Калінчик, Віталій Васильович; Бориченко, Олена Володимирівна; Мейт, Олександр Вячеславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В роботі обґрунтовано, що безпека виробництва у сучасних умовах забезпечується тільки при постійній оцінці та ефективному контролі за виробничими ризиками. Перехід до інформаційних технологій ставить додаткові завдання до технології підготовки інформації. Основною вимогою до розробки системи управління забезпечення безпечних умов і охорони праці, побудованої з використанням сучасних інформаційних технологій, є виключення неповноти необхідної інформації, що дозволяє реалізовувати таку відкриту систему управління, яка в конкретних виробничих умовах забезпечувала б обґрунтування управлінських рішень на основі обробки наявної інформації. Причому основним ядром такої системи є система моніторингу фізичних факторів виробничого середовища. Обґрунтовано комплексний підхід до проведення моніторингу фізичних факторів виробничого середовища.

It is shown that production safety in modern conditions is ensured only with constant assessment and effective control of production risks. The transition to information technology poses additional challenges to the technology of information preparation. The main requirement for the development of a management system for ensuring safe working conditions and occupational safety, built using modern information technologies, is to exclude incomplete information, which allows for the implementation of such an open management system that, in specific production conditions, would provide justification for management decisions based on the processing of available information. Moreover, the main core of such a system is a system for monitoring the physical factors of the production environment. An integrated approach to monitoring the physical factors of the production environment is substantiated.
A complex approach to monitoring the physical factors of the production environment
Keywords: виробничі середовища; безпека виробництва; фізичні фактори; адаптивні системи; передача інформації; охорона праці; інформаційні технології; production environments; harmful factors; physical factors; expert assessments; information technologies