Розвиток компетенцій підприємства в умовах диджиталізації - Сергієнко, Олена Андріанівна; Іпполітова, Інна Ярославівна (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, 2025)
Активізація процесів, пов’язаних із диджиталізацією – проникненням цифрових технологій в усі сфери діяльності, створює широкі можливості для покращення діяльності підприємств, зокрема, для розвитку їх компетенцій, що дозволяє формувати та зміцнювати власні конкурентні переваги, забезпечити належний рівень своєї конкурентоспроможності. Мета статті полягає у дослідженні теоретичних і ситуативних аспектів забезпечення розвитку компетенцій підприємства в умовах диджиталізації, побудові поведінкової моделі використання потенційних можливостей розвитку компетенцій підприємства, що формуються завдяки диджиталізації. Під час дослідження проаналізовано праці вітчизняних науковців, які висвітлювали актуальні питання забезпечення компетенцій підприємства та впливу на функціонування підприємств диджиталізації, застосовано ситуаційний та поведінковий підхід до управління підприємством, матричний аналіз, що дало змогу визначити сценарії трансформації потенційних можливостей розвитку компетенцій підприємства в умовах диджиталізації. Визначено основні вектори можливостей, які створює диджиталізація в контексті забезпечення розвитку компетенцій підприємств. Встановлено, що основними векторами можливостей є формування нових компетенцій, поліпшення існуючих компетенцій та підтримка нових і традиційних компетенцій підприємства. Побудовано поведінкову модель використання потенційних можливостей розвитку компетенцій підприємства в умовах диджиталізації та розроблено комплекс матриць трансформації можливостей розвитку компетенцій підприємств в умовах диджиталізації (трансформаційних матриць), залежно від стартової позиції підприємства за рівнем компетенцій в порівнянні з конкурентами. Встановлено, що майбутні дослідження мають бути присвячені розробці підходів до оцінки наявних компетенцій підприємства та прогнозуванню їх можливої зміни внаслідок впровадження цифрових технологій. The actiatin of processes related to digitalizatin – the penetratin of digital technologies into all areas of actiity – creates broad opportunitis for improving the operatins of enterprises, in partiular for the development of their competencies, which allows them to form and strengthen their competiie advantages and ensure an adequate level of their competiieness. The purpose of the artile is to explore the theoretial and situatinal aspects of ensuring the development of enterprise competencies in the context of digitalizatin and to construct a behavioral model for utiizing the potentil opportunitis for the development of enterprise competencies that are formed through digitalizatin. During the research, the works of domesti scientits were analyzed, which highlighted current issues of ensuring enterprise competencies and the impact of digitalizatin on the functining of enterprises. A situatinal and behavioral approach was applied to enterprise management, along with matrix analysis, which made it possible to determine scenarios for transforming potentil development capabilitis of enterprise competencies in the context of digitalizatin. The main vectors of opportunitis created by digitalizatin in the context of ensuring the development of enterprise competencies are identiid. It is found that the primary vectors of opportunitis are the formatin of new competencies, improvement of existig competencies, and support for new and traditinal competencies of the enterprise. A behavioral model for utiizing potentil opportunitis for the development of enterprise competencies in the context of digitalizatin has been built, along with a comprehensive set of transformatin matrices for the development of enterprise competencies in the context of digitalizatin (transformatin matrices), depending on the startig positin of the enterprise in terms of the competency level relatie to competiors. It is determined that future research should be dedicated to developing approaches for assessing existig competencies of the enterprise and predictig their possible changes as a result of the introductin of digital technologies.
The development of enterprise competencies in the context of digitalizatin
Keywords: компетенції підприємства; розвиток компетенцій; диджиталізація; поведінкова модель; трансформаційна матриця; enterprise competencies; competency development; digitalizatin; behavioral model; transformatin matrix