Використання відходів нафтопереробної промисловості у виробництві паливно-мастильних та будівельних матеріалів - Катунін, Денис Олександрович; Гордієнко, Денис Олександрович; Григоров, Андрій Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розглянуто номенклатуру, джерела утворення та методи утилізації основних відходів, які утворюються під час переробки нафти. Запропоновано використання утворених відходів в процесі виробництва різних видів палива, змащувальних та будівельних матеріалів. Розглянуто перспективність запропонованих рішень. The nomenclature, sources of formation and methods of utilization of the main wastes formed during oil refining are considered. The use of the wastes formed in the production of various types of fuel, lubricants and construction materials is proposed. The prospects of the proposed solutions are considered.
Keywords: відходи; джерела утворення; клас небезпеки; переробка; нафтопродукти; будівельні матеріали; екологічне навантаження; енергетична ефективність; waste; sources of generation; hazard class; processing; petroleum products; building materials; environmental impact; energy efficiency