Формування стратегії розвитку бренду у сфері послуг на основі інноваційних рішень - Кітченко, Олена Миколаївна; Кітченко, Андрій Володимирович (Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика, 2025)
Метою статті є обґрунтування підходів до формування стратегії розвитку бренду у сфері послуг на основі інноваційних рішень та визначення ключових факторів, що забезпечують стійку конкурентну позицію сервісних компаній у цифровому середовищі. У дослідженні використано методи теоретичного узагальнення, контент-аналізу наукових джерел, порівняльний аналіз практик інноваційного розвитку брендів та структурно-логічний метод для побудови концептуальної моделі стратегічного процесу. Отримані результати свідчать, що цифровізація суттєво змінює механізми формування бренду у сервісному секторі, посилюючи значення клієнтського досвіду, індивідуалізації сервісу та інтеграції цифрових технологій у взаємодію зі споживачами. Встановлено, що інноваційні рішення - автоматизовані сервісні платформи, системи управління взаєминами з клієнтами, аналітичні інструменти, технології штучного інтелекту та омніканальні комунікації - стають основою модернізації бренд-стратегій і впливають як на операційні процеси, так і на формування ціннісної пропозиції бренду. Проаналізовано тенденції, що визначають розвиток сервісних брендів, серед яких - зростання ролі даних, підвищення очікувань клієнтів щодо якості цифрових сервісів, потреба в адаптивності стратегічних рішень та посилення значення нематеріальних компонентів бренду. На основі проведеного аналізу запропоновано концептуальну модель формування стратегії розвитку бренду у сфері послуг, що включає послідовні етапи: дослідження ринку, визначення сервісної цінності, інтеграцію інноваційних інструментів, організаційну підтримку інновацій та моніторинг ефективності у динамічних ринкових умовах. Визначено, що інноваційні підходи сприяють підвищенню якості сервісної взаємодії, формуванню довіри до бренду та зміцненню його ринкової позиції. У висновках підкреслено, що впровадження інновацій у стратегію розвитку бренду є не лише реакцією на технологічні зміни, а й передумовою формування нових конкурентних переваг. Системне використання інноваційних рішень дозволяє сервісним підприємствам формувати стійкі бренди, здатні адаптуватися до високої динаміки ринку та забезпечувати тривалу лояльність споживачів. The purpose of the article is to substantiate approaches to the formation of a brand development strategy in the service sector based on innovative solutions and to identify key factors that ensure a stable competitive position of service companies in the digital environment. The study used methods of theoretical generalization, content analysis of scientific sources, comparative analysis of practices of innovative brand development and a structural-logical method to build a conceptual model of the strategic process. The results obtained indicate that digitalization significantly changes the mechanisms of brand formation in the service sector, enhancing the importance of customer experience, individualization of service and integration of digital technologies in interaction with consumers. It was established that innovative solutions - automated service platforms, customer relationship management systems, analytical tools, artificial intelligence technologies and omnichannel communications - become the basis for the modernization of brand strategies and affect both operational processes and the formation of the brand's value proposition. The trends that determine the development of service brands are analyzed, including the growing role of data, increasing customer expectations for the quality of digital services, the need for adaptability of strategic decisions, and the strengthening of the importance of intangible brand components. Based on the analysis, a conceptual model for forming a brand development strategy in the service sector is proposed, which includes successive stages: market research, determination of service value, integration of innovative tools, organizational support for innovations, and monitoring of efficiency in dynamic market conditions. It is determined that innovative approaches contribute to improving the quality of service interaction, building trust in the brand, and strengthening its market position. The conclusions emphasize that the introduction of innovations into the brand development strategy is not only a reaction to technological changes, but also a prerequisite for the formation of new competitive advantages. The systematic use of innovative solutions allows service enterprises to form sustainable brands that are able to adapt to high market dynamics and ensure long-term consumer loyalty.
Formation of a brand development strategy in the services sector based on innovative solutions
Keywords: стратегічний розвиток; маркетингова стратегія; сфера послуг; інноваційні рішення; цифровізація; сервісний досвід; бренд-стратегія; комунікація; strategic development; marketing strategy; service sector; innovative solutions; digitalization; service experience; brand strategy; communication