Тенденції розвитку єдиної системи навчання охороні праці - Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна; Бордзиловський, О. В. (НТУ "ХПІ", 2011)
У статті розглянуто особливості професійної орієнтації старшокласників у сучасних економічних умовах і труднощі, з якими вони зустрічаються при працевлаштуванні. Автори представили досвід реорганізації сфери вищої освіти розвинутих країн. Зроблені висновки та внесені пропозиції щодо збалансування потреб виробництва у професійних кадрах і номенклатури професій, за якими випускаються фахівці з вищою освітою.

The vocational orientation of school graduates at the modern economic conditions and the difficulties in finding a job are considered in the article. The authors present the experience of restructuring higher education in developed countries. The conclusions and suggestions are formulated for balancing the needs of production professionals and range of profession for which specialists are available to higher education.
Keywords: професійна орієнтація; працевлаштування; вища освіта; професійні кадри; номенклатури професій