Застосування логістичного підходу у матеріально-технічному забезпеченні енергопостачальної компанії - Білоцерківський, Олександр Борисович; Кремса, Олег Романович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Розглядається застосування логістичного підходу у матеріально-технічному забезпеченні енергопостачальної компанії на прикладі АТ «Харківобленерго». Своєчасне, якісне та повне матеріально-технічне забезпечення виробництв має особливе значення в умовах воєнного часу, адже з’явилися такі виклики як: пошук альтернативних джерел забезпечення виробництва; дефіцит товарів, які вироблялися країнами, що потрапили під дію санкцій; пошкодження або повне руйнування виробництв сировини на території країни; необхідність здійснювати регулярні поставки в умовах обстрілів та руйнування логістичних ланцюгів. Саме тому актуальним є використання логістичного підходу в управлінні матеріально-технічним забезпеченням енергопостачальних компаній із формуванням практичних висновків та рекомендацій, що будуть корисними для енергетичної інфраструктури України в умовах російської агресії. Метою статті є застосування логістичного підходу у діяльності енергопостачальної компанії для визначення оптимального місця розташування розподільного складу, визначення найбільших постачальників та оптимальної структури товарно-матеріальних цінностей, формування рекомендацій для підвищення ефективності процесів матеріально-технічного постачання на підприємстві. Оцінено оптимальність розташування розподільного складу АТ «Харківобленерго» із використанням методу визначення центру ваги. Отримано, що розташування діючого розподільного складу практично відповідає оптимальним розрахунковим координатам. Використовуючи АВС-аналіз, досліджено розподіл обсягів закупівлі у розрізі постачальників та структуру товарно-матеріальних цінностей, що закуповувалися АТ «Харківобленерго» у 2023 році. Визначено найбільших постачальників підприємства за обсягом товарообігу та оптимальну структуру товарно-матеріальних цінностей. Запропоновано алгоритм взаємодії підрозділів АТ «Харківобленерго» щодо здійснення закупівель та постачання товарно-матеріальних цінностей, що містить такі етапи: 1) планування річної потреби в придбанні матеріальних ресурсів; 2) організація процесу закупівлі матеріальних ресурсів; 3) планування місячної потреби в придбанні матеріальних ресурсів; 4) здійснення закупівель матеріальних ресурсів; 5) доставка в місця зберігання та оперативне оприбуткування. Рекомендовано застосувати такі заходи для підвищення ефективності процесів матеріально-технічного постачання на АТ «Харківобленерго»: 1) залучення працівників фінансово-економічних служб на всіх етапах матеріально-технічного постачання; 2) підвищення якості складання планів закупівель з боку технічних та комерційних служб, які є основними замовниками товарно-матеріальних цінностей; 3) розширення переліку контрагентів для зменшення ризиків невиконання з їх боку договорів.

The application of the logistic approach in the material and technical support of an energy supply company is considered using the example of jointstock company "Kharkivoblenergo". Timely, high-quality, and complete material and technical support of productions are particularly important in times of war, as challenges such as the search for alternative sources of production supply, the shortage of goods produced by countries under sanctions, damage, or complete destruction of raw material productions within the country's territory, and the necessity of regular deliveries under shelling and destruction of logistic chains have emerged. Therefore, the use of a logistic approach in managing the material and technical support of energy supply companies with the formation of practical conclusions and recommendations that will be useful for the energy infrastructure of Ukraine in the conditions of Russian aggression is relevant. The purpose of the article is to apply a logistic approach in the activities of an energy supply company to determine the optimal location of a distribution warehouse, identify the largest suppliers and optimal structure of material and commodity values, and formulate recommendations to increase the efficiency of material and technical supply processes at the enterprise. The optimality of the location of the distribution warehouse of the company using the method of determining the center of gravity is assessed. It is found that the location of the current distribution warehouse practically corresponds to the optimal calculated coordinates. Using ABC analysis, the distribution of purchase volumes by suppliers and the structure of material and commodity values purchased by the company in 2023 is investigated. The largest suppliers of the enterprise by the volume of turnover and the optimal structure of material and commodity values are determined. An algorithm for the interaction of divisions of the company regarding procurement and supply of material and commodity values is proposed, which includes the following stages: 1) planning the annual need for the purchase of material resources; 2) organization of the process of procurement of material resources; 3) planning the monthly need for the purchase of material resources; 4) procurement of material resources; 5) delivery to storage locations and prompt inventory. The following measures are recommended to increase the efficiency of material and technical supply processes at the company: 1) involvement of employees of financial and economic services at all stages of material and technical supply; 2) improving the quality of procurement planning by technical and commercial services, which are the main customers of material and commodity values; 3) expanding the list of counterparties to reduce risks of non-performance of contracts.
Application of logistic approach in material and technical support of energy supply company
Keywords: логістичний підхід; матеріально-технічне забезпечення; енергопостачальна компанія; АТ "Харківобленерго"; розподільний склад; метод визначення центра ваги; товарно-матеріальні цінності; АВС-аналіз; logistic approach; material and technical support; energy supply company; distribution warehouse; center of gravity method; material and commodity values; ABC analysis