Про необхідність визначення динаміки розвитку деформації при механічних випробуваннях наповнених полімерних матеріалів в умовах кабельного виробництва - Золотарьов, Володимир Михайлович; Антонець, Юрій Панасович; Щебенюк, Леся Артемівна; Шурупова, Аліна Альбертівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Виконано аналіз результатів порівняння механічних властивостей поліолефіну наповненого антипіренами. Наведено експериментальні дані оцінювання динаміки розвитку деформації одноосного розтягування при нормативних випробуваннях кабельних полімерних композицій в умовах виробництва. Організація технологічного контролю забезпечення механічної міцності елементів конструкції, виготовлених із безгалогенних пластмас в умовах конкретного виробництва, є однією з актуальних задач при виготовленні пожежебезпечних кабелів. Для аналізу динаміки розвитку деформації безгалогенних кабельних пластмас і визначення практично важливої кількісної характеристики, необхідно дослідити начальний участок залежності між деформацією і часом, за якого деформація полімеру обмежена пружною та в’язкопружною деформацією. Представлено характерні залежності деформації видовження зразків від часу одноосного розтягування при постійній швидкості розведення затискачів в процесі нормативної процедури визначення механічних характеристик для безгалогенних кабельних пластмас. Для всіх зразків спостерігається начальний (до 10 – 15 секунд) лінійний участок з різною швидкістю зростання загальної деформації розтягування.

The analysis of results of comparison of mechanical properties of polyolefin filled with fire retardants is carried out. Experimental data for evaluating the dynamics of the development of uniaxial tensile deformation during standard tests of cable polymer compositions under production conditions are presented. The organization of technological contro l of ensuring the mechanical strength of structural elements made of halogen-free plastics in a specific production environment is one of the urgent tasks in the manufacture of fire-safe cables. To analyze the dynamics of the development of deformation of halogen-free cable plastics and to determine a practically important quantitative characteristic, it is necessary to study the initial section of the relationship between deformation and time, at which the deformation of the polymer is limited by elastic and viscoelastic deformation. The characteristic dependences of the elongation deformation of the samples on the time of uniaxial tension at a constant rate of separation of the clamps are presented in the process of the standard procedure for determining the mechanical characteristics for halogen-free cable plastics. For all samples, an initial (up to 10 – 15 seconds) linear section is observed with a different growth rate of the total tensile strain.
On the necessity of determining the dynamics of development of deformation during mechanical tests under conditions of cable production
Keywords: безгалогенні кабельні полімерні композиції; час; навантаження; halogen-free cable polymer compositions; time; load