Управління необмеженою кількістю хмарних сховищ - Пасько, Денис Андрійович; Молчанов, Георгій Ігорович; Давидов, Вячеслав Вадимович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
Предметом статті є дослідження можливості створення зручного механізму управління процесом збереження даних з використанням необмеженої кількості хмарних сховищ. Метою є дослідження методів оптимізації і спрощення управління процесом збереження даних з використанням необмеженої кількості хмарних сховищ. Завдання: розробити архітектуру програмного комплексу для управління розміщенням даних у найпоширеніших хмарних сховищах; обрати ефективний алгоритм роботи при виборі сховища для збереження даних; виконати тестування програмного продукту. Використовуваними методами є: спостереження за пропускною здатністю хмарних файлових сховищ; порівняння зручності використання функціоналу хмарних сервісів; вимір завантаженості сховища та перевірка наявності вільного простору; експеримент по створенню програми управління хмарними сховищами. Отримано такі результати. Обґрунтовано спосіб вибору сховища для вивантаження даних. Розроблено програмне забезпечення, яке надає можливість об'єднати необмежену кількість хмарних сховищ у єдиний простір та надати можливість зручного управління та надання необхідної інформації для користувача. Результатом дослідження є розробка програмного комплексу, який виступає в ролі концентратора для хмарних сховищ, а також реалізація методів вибору сховища для вивантаження файлів, заснованих на оцінці проценту вільного простору кожного сховища та функції балансування завантаженості сховищ даними. Висновки. Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному: досліджено існуючі методи збереження даних у хмарних сховищах; удосконалено метод гібридного збереження даних за рахунок об’єднання необмеженої кількості сховищ у єдиний простір під централізованою системою управління. Розроблено систему вибору сховища для вивантаження файлів, що заснована на оцінці та порівнянні проценту вільного простору, частоти використання і середнього часу доступу. Розроблено алгоритм балансування завантаженості хмарних сховищ даними. Проведені експериментальні дослідження підтверджують можливість використання запропонованого підходу для зручного управління необмеженою кількістю хмарних сховищ.

The subject of the article is the management of the data storage process using an unlimited number of cloud storages. The goal is to study the possibility of optimizing and simplifying the management of the data storage process using an unlimited number of cloud storages. Objective: develop the architecture of a software package for managing the placement of data in the most common cloud storages; select the most efficient storage selection algorithm for storing data; perform software testing. The methods used are: monitoring the throughput of cloud file storage; comparing the usability of the cloud services functionality; measuring storage load and checking for free space; experimental creation of cloud storage management software. The following results have been obtained. The storage selection mechanism for loading data is described. Developed software for uniting in a single space and convenient management of an unlimited number of cloud storage. The result of the research is the development of a software package that acts as a hub for cloud storage. Methods for selecting storage for uploading files based on an estimate of the percentage of free space of each storage and the function of load balancing of storage data are Implemented. Conclusions. The scientific novelty of the results is as follows. Investigated the existing methods of storing data in the cloud storage. The method of hybrid data storage has been improved by combining an unlimited number of storages into a single space under a centralized management system. A system for selecting storage for uploading files has been developed which is based on estimating and comparing the percentage of free space with the frequency of use and average access time. An algorithm for balancing the workload of cloud storage has been developed. The conducted experimental studies confirm the possibility of using the proposed approach for convenient management of an unlimited number of cloud storages.
Unlimited cloud storage management
Keywords: гібридне хмарне сховище; хмарні технології; публічні хмари; об'єднання хмарних сховищ; hybrid cloud storage; cloud technology; public clouds; cloud storages union