Формування та оцінка людського капіталу сучасного підприємства - Горовий, Дмитро Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
В роботі визначені основні підходи до тлумачення категорії "людський капітал". Визначені як переваги, так і недоліки цих визначень, надано узгоджене визначення. Виділені основні риси та характеристики цього капіталу. Визначена його неоднорідність та спорідненість з іншими нематеріальними (віртуальними) складниками сукупного капіталу підприємства. Наведена ситуація з обліком людського капіталу в Україні. Визначено причини його недостатнього врахування у звітності. Розглянуті основні методи оцінки людського капіталу. Наведені їх позитивні та негативні сторони цих методів оцінки. Запропоновано підходи до побудови більш точних та дієвих методів оцінки людського капіталу, які ґрунтуються на визначених складових. Досліджується поняття "гудвіл кадрового потенціалу" за методикою В. Аллавердяна та наводиться спосіб його розрахунку.
Keywords: людський капітал; заробітна плата; здібності; оцінка людського капіталу; індекс людського капіталу