Методичні вказівки до виконання самостійної роботи з дисципліни "Комп'ютерне моделювання процесів та систем" - Гринченко, Марина Анатоліївна; Роговий, Антон Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Самостійна робота здобувачів вищої освіти є невід’ємною складовою освітнього процесу та одним із ключових чинників формування професійних компетентностей майбутніх фахівців у галузі комп’ютерних наук. В умовах цифровізації та стрімкого розвитку інформаційних технологій особливого значення набуває вміння застосовувати методи комп’ютерного моделювання для аналізу, дослідження та оптимізації процесів і систем різної природи. Дисципліна «Комп’ютерне моделювання процесів та систем» спрямована на формування у здобувачів вищої освіти системного мислення, навичок побудови імітаційних моделей, а також умінь використовувати сучасні програмні засоби для дослідження складних об’єктів та процесів. Оволодіння цими компетентностями є необхідною передумовою для успішної професійної діяльності у сфері розроблення програмного забезпечення, аналізу даних, системного аналізу та підтримки прийняття рішень. Методичні вказівки до виконання самостійної роботи з дисципліни «Комп’ютерне моделювання процесів та систем» призначені для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня денної та заочної форм навчання за спеціальністю F3 – «Комп’ютерні науки». Виконання завдань самостійної роботи сприятиме поглибленню теоретичних знань, розвитку практичних навичок комп’ютерного моделювання, формуванню здатності до самостійного аналізу науково-технічної інформації та прийняття обґрунтованих рішень у професійній діяльності. Метою методичних вказівок до самостійної роботи є надання методичної допомоги здобувачі вищої освіти при самостійному засвоєнні матеріалу з дисципліни «Комп'ютерне моделювання процесів та систем» і викладачу з організації поза аудиторної роботи здобувачу вищої освіти. Мета викладання і завдання дисципліни це формування у здобувачів вищої освіти системи знань про основи методології та технології моделювання для дослідження характеристик і поведінки складних об'єктів і систем, на розвиток практичних знань при застосуванні функціональних моделей організаційно-економічних і виробничо-технічних систем, формування навичок для створення інформаційної моделі, здійснення моделювання об’єкта або системи для досягнення мети за результатами моделювання.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; комп'ютерне моделювання; системне мислення; програмні засоби; програмне забезпечення