Гірництво в історії цивілізації - Гайко, Геннадій Іванович; Білецький, Володимир Стефанович (Видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2015)
У книзі показано вплив гірничої діяльності людства на перебіг і хронологію історичних процесів, розкрито її роль у становленні й розвитку технологічної цивілізації та системи наукових знань. Феномен гірництва розглянуто як поєднання гуманітарних і технологічних аспектів. Описано численні об’єкти культурної спадщини гірників. Досягнення гірничої археології останніх десятиліть подано в контексті всесвітньої історії гірництва. Книга розрахована на широке коло читачів — науковців, викладачів, студентів.
Keywords: виробничі метали; античність; солевидобуток; вірування; коштовні каміння