Застосування фотограмметрії при зворотному проєктуванні об'єктів машинобудівної галузі - Іванов, Євген Мартинович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Для відтворення об'єкта у вигляді віртуальної моделі за наявною фізичною деталлю в роботі запропоновано використання хмарного сервісу Autodesk ReCap Photo. Використовуючи який можна створювати віртуальні тривимірні моделі за допомогою лазерного сканування реального об'єкта або за допомогою цифрової камери і подальшого цифрового відтворення цього об'єкта в цифровому просторі. Але широке використання лазерних сканерів та програмного забезпечення дуже обмежене через їхню дорожнечу. В роботі запропоновано більш дешевий, доступний і не менш точний метод, який легко застосувати на практиці - метод цифрової фотограмметрії реверс-інжинірингу. Метод заснований на створенні тривимірної моделі з двомірних фотографій за допомогою запропонованого програмного забезпечення. У результаті продемонстровано можливість не тільки створювати технічну документацію, а й проводити реконструкції об'єктів з точністю до міліметра. Візуалізація і дизайн дають змогу виключати ймовірні помилки. Продемонстровано, що на основі таких моделей можна проєктувати й отримувати робочу документацію. Завдяки ідентичності просторової віртуальної моделі та реального фізичного об'єкта, точність і якість проєктування підвищується. Таким чином, наочно показано, що представлена методика істотно знижує трудомісткість і підвищує ефективність.

To recreate an object in the form of a virtual model based on an existing physical detail, the paper proposes to use the Autodesk ReCap Photo cloud service. Using this service, it is possible to create virtual three-dimensional models by laser scanning a real object or using a digital camera and subsequent digital reproduction of this object in digital space. However, the widespread use of laser scanners and software is very limited due to their high cost. The paper proposes a cheaper, more accessible and no less accurate method that is easy to apply in practice - the method of digital reverse engineering photogrammetry. The method is based on creating a three-dimensional model from two-dimensional photographs using the proposed software. As a result, it is possible not only to create technical documentation, but also to reconstruct objects with millimeter accuracy. Visualization and design make it possible to eliminate possible errors. It has been demonstrated that such models can be used to design and obtain working documentation. Due to the identity of the spatial virtual model and the real physical object, the accuracy and quality of design is improved. Thus, it is clearly shown that the presented methodology significantly reduces labor intensity and increases efficiency.
Application of photogrammetry in reverse engineering of machine-building facilities
Keywords: фотограмметрія; машинобудівна галузь; реверс-інжиніринг; тривимірні моделі; програмне забезпечення; photogrammetry; spatial virtual models; reverse engineering; Autodesk Inventor; ReCap Photo