Військові дії в Україні як чинник утворення відходів - Хром'як, У. В.; Мільчаковський, І. М. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Проаналізовано вплив військових дій в Україні на стан навколишнього середовища. Станом на середину 2023 року, за даними ООН, було зруйновано понад 150 тис. житлових будівель і десятки промислових об’єктів, що спричинило утворення понад 100 млн тонн будівельних відходів, значна частина яких містила азбест, свинець і важкі метали. У зоні бойових дій, в атмосферному повітрі зафіксовано перевищення концентрацій дрібнодисперсного пилу PM 2.5 у 3-5 разів, а також забруднення повітря діоксидом сірки, оксидами азоту, формальдегідом, чадним газом, бензапіреном, свинцем, миш’яком. Внаслідок підриву Каховської ГЕС, у водні об’єкти потрапили сотні тисяч тонн мулу з важкими металами, пестицидами та нафтопродуктами, що спричинило масштабне забруднення водного середовища. Ґрунтовий покрив Східної України, також містить суттєве перевищення таких речовин, як залізо, свинець, мідь, кадмій.

The impact of military operations in Ukraine on the environment has been analyzed. As of mid-2023, according to the UN, more than 150,000 residential buildings and dozens of industrial facilities had been destroyed, resulting in the creation of more than 100 million tons of construction waste, much of which contained asbestos, lead, and heavy metals. In the combat zone, concentrations of PM 2.5 fine particulate matter in the atmosphere were found to be 3-5 times higher than normal, and the air was polluted with sulfur dioxide, nitrogen oxides, formaldehyde, carbon monoxide, benzopyrene, lead, and arsenic. As a result of the destruction of the Kakhovka Hydroelectric Power Plant, hundreds of thousands of tons of sludge containing heavy metals, pesticides, and petroleum products entered water bodies, causing large-scale pollution of the aquatic environment. The soil cover of eastern Ukraine also contains significantly excessive levels of substances such as lead, copper, and cadmium.
Military operations in Ukraine as a factor in waste generation
Keywords: війна; відходи; довкілля; забруднення; атмосферне повітря; поверхневі і підземні води; земельні ресурси; war; waste; environment; pollution; atmospheric air; surface and groundwater; land resources