Семантико-синтаксична організація наукового стилю - Писарська, Наталія Віталіївна; Заверющенко, Микола Петрович; Лухіна, Марина Юріївна (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
Сучасний академічний дискурс неможливо уявити без ідентифікації ролі та значення наукового стилю як інструменту передачі й розуміння отриманих знань у різних галузях науки. Науковий стиль мови визначається не лише лексичним багатством та термінологією, але й семантико-синтаксичною організацією тексту. Відповідно, стаття присвячена розгляду семантико-синтаксичних аспектів наукового стилю, їх ролі у передачі наукової інформації та сприянню зрозумілості тексту. Проаналізовано вплив семантики на організацію тексту у науковому стилі. Зосереджено увагу на тому, яким чином вибір слів та їх семантичне навантаження можуть впливати на чіткість й точність передачі інформації. Особлива роль приділяється уникненню амбівалентності та неоднозначності у наукових текстах, що здатне спричинити непорозуміння або помилкове тлумачення даних. Окремий розділ статті досліджує синтаксичну організацію тексту в науковому стилі. Він розглядає важливість коректної структури речень, пунктуації та логічної побудови абзаців для підвищення зрозумілості й лаконічності дослідження. Виявлено різні типи синтаксичних конструкцій, що допомагають досягти об'єктивності та наукової точності висловлення. Наголошено на застосуванні спеціалізованих термінів і їх ролі у семантико-синтаксичній організації наукового стилю. У висновках до статті зосереджено увагу на важливості структури наукового тексту як засобу досягнення ясності, точності та наукової обґрунтованості. Розуміння та використання цих аспектів можуть допомогти дослідникам й авторам наукових робіт покращити якість та ефективність спілкування в академічному середовищі. Аналіз теоретичного матеріалу дає змогу дійти висновку про важливість подальших досліджень у галузі семантико-синтаксичної організації наукового стилю, його впливу на якість й результативність наукової комунікації.

Modern academic discourse cannot be imagined without identifying the role and significance of scientific style as a tool for transmitting and understanding acquired knowledge in various fields of science. The scientific style of the language is determined not only by lexical richness and terminology, but also by the semantic and syntactic organization of the text. Accordingly, the article is devoted to the consideration of semantic and syntactic aspects of the scientific style, their role in the transmission of scientific information and promotion of the text's comprehensibility. The influence of semantics on the organization of the text in a scientific style is analyzed. Attention is focused on how the choice of words and their semantic load can affect the clarity and accuracy of information transmission. A special role is given to the uniqueness of ambivalence and ambiguity in scientific texts, which can cause misunderstanding and misinterpretation of data. A separate section of the article is devoted to the syntactic organization of the text in a scientific style. It examines the importance of correct body structure, punctuation, and logical paragraph construction to enhance the clarity and logic of research. Various types of syntactic constructions have been identified, which help to achieve objectivity and scientific accuracy of expression. Emphasis is placed on the release of specialized terms and their role in the semantic-syntactic organization of the scientific style. In the conclusions to the article, attention is focused on the importance of the semantic-syntactic organization of the scientific style in order to achieve clarity, accuracy and scientific validity. Understanding and using these aspects can help researchers and authors of scientific texts to improve the quality and effectiveness of communication in the academic environment. The analysis of the theoretical material makes it possible to draw a conclusion about the importance of further research in the field of semantic-syntactic organization of scientific style, its impact on the quality and effectiveness of scientific communication.
Semantic-syntax organization of the scientific style
Keywords: науковий стиль; термінологія; синтаксична компресія; складнопідрядні речення; складносурядні речення; абстракція; узагальнення; scientific style; terminology; syntactic compression; complex sentences; abstraction; generalization