Експериментальне дослідження зміни геометричних параметрів пожежних рукавів при застосуванні пожежного ствола Protek 366 - Стась, Сергій Васильович; Биченко, Артем Олексійович; Пустовіт, Михайло Олександрович; Мигаленко, Олексій Іванович; Колесніков, Денис Валерійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
З метою транспортування води та робочих розчинів піноутворювачів до осередку пожежі при гасінні великих пожеж, або пожеж з віддаленими вододжерелами зазвичай прокладаються магістральні рукавні лінії. Їх складовими є окремі напірні пожежні рукави, вони бувають різного діаметру. У результаті їх експлуатації при транспортуванні вогнегасних речовин пожежні рукави можуть змінювати свої геометричні параметри, перед усім довжину. Для різних типів рукавів та їх різних діаметрів встановлено, що під дією гідродинамічного тиску відбувається їх подовження. У деяких випадках при застосуванні заглушки на кінці пожежного рукава коефіцієнт відносного подовження пожежних рукавів складав 1,04. Для дослідження були використані 3 типи рукавів: рукави напірні пожежні латексні діаметрами 51 мм та 77 мм типу Т та рукави пожежні напірні із двостороннім полімерним покриттям діаметрами 51 мм типу Т, всі рукава раніше використовувалися під час реальної роботи пожежних розрахунків. Результати, представлені у роботі, є усередненням кожного з трьох типів рукавів. Експерименти проводилися за нормальних умов на відкритому повітрі із використанням пожежного ствола Protek 366 за умови сталості витрати рідини й різних значень тиску на його вході. Пожежні рукава розміщувалися на горизонтальній поверхні. Величина подовження пожежних рукавів при транспортування ними води залежала від фізико-механічних властивостей матеріалів, з яких вони виготовлені, тиску рідини на їх вході й витрати. Максимальне подовження (62 см при довжині рукава 1960 см, відносне подовження становило 0,032) було зафіксоване при транспортуванні води пожежним рукавом діаметром 77 мм при тиску на його вході 1,0 МПа та витраті 1,9 л/с, питання зміни втрат напору за довжиною не розглядалися. Суттєвих змін діаметрів пожежних рукавів зафіксовано не було.

Main hose lines are usually laid to transport water and working solutions of foaming agents to the centre of the fire when extinguishing large fires or fires with hydrants for remote control. Their components are separate pressure fire hoses and they come in different diameters. As a result of their operation during the fire extinguishing substances transportation, fire hoses change their geometric parameters primarily their length. For different types of hoses and their different diameters, it has been established that their elongation occurs under hydrodynamic pressure. In some cases, when using a plug at the end of a fire hose, the relative elongation coefficient of fire hoses was 1,04. 3 types of hoses were used for the research: latex fire hoses with diameters of 51 mm and 77 mm type T and fire hoses with double-sided polymer coating with diameters of 51 mm type T. All hoses were previously used during the real work of fire calculations. The results presented in the paper are an averaging of each of the three hose types. The experiments were carried out under typical conditions in the open air using a Protek 366 fire barrel under constant fluid flow and different pressure values at its inlet. Fire hoses were placed on a horizontal surface. The elongation of fire hoses when they transport water depends on the physical and mechanical properties of the materials from which they are made, the pressure of the liquid at their inlet and consumption. The maximum elongation (62 cm with a hose length of 1960 cm, the relative elongation was 0,032) was recorded when transporting water with a fire hose in diameter of 77 mm at a pressure at its inlet of 1,0 MPa and a flow rate of 1,9 l/s. The questions of the change in head loss along the length were not considered. There were no significant changes in the diameters of fire hoses.
Experimental research of geometric parameters change of the of fire hoses when using the Protek 366 nozzle
Keywords: пожежний рукав; рукавна лінія; транспортування води; вогнегасна рідина; повздовжня деформація; гідродинамічний тиск; fire hose; hose line; water transportation; fire extinguishing liquid; longitudinal deformation; hydrodynamic pressure