Підвищення завадостійкості теплової дефектоскопії багатошарових конструкцій та трубопроводів - Мягкий, Олександр Валерійович (Харківський національний університет радіоелектроніки, 2018)
Дисертаційна робота на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.11.13 – прилади і методи контролю та визначення складу речовини. – Харківський національний університет радіоелектроніки, Харків, 2019. Дисертація присвячена підвищенню завадостійкості теплової дефектоскопії багатошарових стільникових конструкцій і трубопроводів шляхом зниження завад в тепловому неруйнівному контролі як за рахунок вибору режиму контролю за критерієм максимуму відношення сигнал / завада, так і за допомогою подальшої комп'ютерної обробки отриманих експериментальних даних. Запропоновано теплофізичні моделі багатошарових стільникових конструкцій і трубопроводів. Розроблено програмний пакет "TermoPro_TFH_Statistic" і на його основі проведено чисельні експерименти по вибору режимів теплової дефектоскопії. Проведено ряд натурних і лабораторних експериментів з дослідження впливу завад на тепловий неруйнівний контроль. Розроблено ряд фільтрів, а також послідовність їх застосування для істотного зниження рівня завад при проведенні ТДС. Завдяки цьому підвищилась чутливість теплової дефектоскопії до виявлення дефектів типу "непроклей" в стільникових структурах – розмір порогового дефекту знижений з 6 мм до 3 мм, а достовірність їх виявлення зросла на 17-20%.

The dissertation on the receipt of scientific degree of candidate of engineering sciences on speciality 05.11.13 – devices and methods of testing and materials composition determination. Kharkiv National University of Radio Electronics, Kharkiv, 2019. The dissertation is devoted to the question of immunity to interference improvement in the thermal non-destructive testing of multilayered honeycomb constructions and pipelines, both by the monitoring mode selection with the criterion of maximum signal-to-interference ratio, and by the further computer processing of obtained experimental data. Thermophysical models of multilayered honeycomb constructions are proposed. The software package "TermoPro_TFH_Statistic" was worked out and number of experiments at the thermal flaw detection modes selection were performed on its basis. A number of full-size and laboratory-scale experiments were conducted to investigate the interference effect on thermal non-destructive testing. A number of filters have been worked out, as well as the sequence of their use to significantly reduce the interference level during the thermal flaw detection. Due to this, the sensitivity of thermal defectoscopy to detection of defects of the "non-adhesive" type in honeycomb structures increased – the size of the threshold defect was decreased from 6mm to 3mm, and the reliability of their detection increased by 17-20%.
Immunity increasing of thermal flaw detection in sandwich and pipelines
Keywords: підвищення точності; підвищення чутливості; прилади неруйнівного контролю; тепловий неруйнівний контроль; стільникові конструкції; напірні трубопроводи; усунення завад; вейвлет аналіз; диференціальна фільтрація; теплофізична модель; дисертації; improvement of accuracy; increase of sensitivity; thermal non-destructive control; cellular structures; pressure pipelines; elimination of obstacles; wavelet analysis; differential filtration; thermophysical model; 620.179