Розробка складнооксидних сполук нейтронопоглинаючих матеріалів на основі диспрозію для поглинаючих елементів реактора ВВЕР-1000 - Чернов, Ігор Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) зі спеціальності 105 – Прикладна фізика та наноматеріали (10 – Природничі науки). – Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Міністерства освіти і науки України, Харків, 2025. Дисертаційна робота присвячена вирішенню важливої актуальної науково-практичної задачі атомнопромислового комплексу України, яка полягає в формуванні фізико-хімічних основ створення перспективних нейтронопоглинаючих матеріалів з титанату диспрозію та гафнату диспрозію, а також в випробувані та обґрунтуванні працездатності матеріалів в умовах реактора ВВЕР-1000. Дисертаційна робота виконана у Науково-технічному комплексі «Ядерний паливний цикл» Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» та на кафедрі фізики металів і напівпровідників Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Міністерства освіти і науки України. Метою дисертаційної роботи є дослідження синтезу та встановлення параметрів виготовлення титанату диспрозію та гафнату диспрозію в порошковій і таблеткових формах із заданим комплексом характеристик та обґрунтування їх працездатності в умовах реактора ВВЕР-1000.

The dissertation on competition of a scientific degree of the doctor of philosophy (PhD) on a specialty 105 Applied physics and nanomaterials (10 - Natural sciences). - National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2024. The dissertation is focused on solving an urgent applied research task of the Ukrainian nuclear industry, which is to develop neutron-absorbing materials: dyspro-sium titanate and dysprosium hafnate, to develop technological operations for their fabrication, and to justify the performance of materials under VVER-1000 reactor operation conditions. The dissertation work was completed at the Scientific and Technical Complex "Nuclear Fuel Cycle" of the National Science Center "Kharkiv Physical and Technical Institute" and at the Department of Physics of Metals and Semiconductors of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" of the Ministry of Education and Science of Ukraine. The objective of the dissertation is to specify the parameters of technological operations for the fabrication of neutron-absorbing materials to develop a technology for the synthesis and production of dysprosium titanate and dysprosium hafnate as powder and pellets and to justify their performance in VVER-1000 reactors.
Development of neutron absorbing complex oxide compounds based on dysprosium for VVER-1000 control rods
Keywords: нейтронопоглинаючий матеріал; порошки; таблетки; вакуумне спікання; гаряче пресування; рентгенівська дифрактометрія; скануюча електронна мікроскопія; корозійна стійкість; структурно-фазовий стан; фазове перетворення; мікроструктура; нанопорошок; композиційний склад; легування; домішки; neutron absorbing material; powders; pellets; vacuum sintering; hot pressing; X-ray diffractometry; scanning electron microscopy; corrosion resistance; structural-phase state; phase transformation; microstructure; nanopowder; composition; alloying; impurities