Методичні вказівки для курсантів (післядипломна освіта) галузі знань 22 "Охорона здоров'я спеціальності 222 "Медицина» "Посттромботична хвороба нижніх кінцівок" - Бойко, Валерій Володимирович; Пономарьов, Володимир Іванович; Шевченко, Олександр Миколайович; Сочнєва, Анастасія Львівна; Кріцак, Василь Васильович; Ткаченко, Володимир Володимирович; Корж, Павло Ігорович; Танцура, Євген Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Посттромбофлебітичний синдром (ПТФС) являє собою симптомокомплекс, що розвивається у хворих, які перенесли гостри тромбоз глибоких вен, і є наслідком циркуляторних венозних розладів в кінцівки через неспроможність клапанного апарату глибоких вен після тромбозу в ділянках реканализации, відсутність прохідності глибоких вен в нереканалізірованних сегментах і клапанну недостатність підшкірних і перфорантних вен в зв'язку з перевантаженням венозних кровотоком основних шляхів колатерального венозного відтоку. Характеризується болем, набряком, вторинним варикозним розширенням підшкірних вен, трофічними змінами з гіперпігментацією шкіри, индурацие м'яких тканин дистальних відділів кінцівки, трофічними виразками. Згідно зі статистичними даними, в різних країнах це захворювання страждає 1, 5 - 5% населення. ПТФС є причиною хронічної венозної недостатності у 96% хворих з ураженням системи нижньої порожнистої вени і тільки у 4% хворих хронічна венозна недостатність обумовлена іншими факторами. сновни контингент хворих з ПТФС складають особи молодого і середнього віку від 20 до 50 років. ричому у жінок ПТФС розвивається частіше, ніж у чоловіків. Це пояснюється більш частим виникненням у жінок гострих венозних тромбозів, пов'язаних з пологами, абортами. У Німеччині ПТФС зустрічається більш ніж у 1 млн чоловік, в США - у 6-8 млн хворих (з них у 500 тисяч - трофічні виразки). У країнах СНД ПТФС зустрічається у 28% хворих з різними видами венозної патології, в 43-79% випадків він приводив до розвитку трофічних виразок. і хворі, як правило, інваліди ІІ - ІІІ груп, вони становлять значний відсоток хірургічних поліклінічних при омів, в зв'язку з труднощами і малою ефективністю лікування трофічних виразок даної етіології хірурги називають цей контингент хворих "хрестом хірурга".
Keywords: методичні вказівки; охорона здоров'я; медицина; хвороби; хвороби нижніх кінцівок; посттромботичні хвороби