Математична модель просторового розподілу вмісту деякої сукупності корисних копалин в корі за даними з кернів свердловин методом інтерлінації функцій - Литвин, Олег Миколайович; Литвин, Олег Олегович; Коваль, Федір Федорович; Чорна, Олена Сергіївна (НТУ "ХПІ", 2016)
Розглянуто задачу про відновлення в кожній точці між заданою системою свердловин (взагалі кажучи, похилих) скінченої множини елементів періодичної таблиці або їх сполук лінійної щільності на заданій глибині. Тобто, ми обмежуємося не всіма елементами періодичної таблиці, а лише n − вибраними елементами або їх сполуками. Запропоновано метод побудови інтерлінаційного оператора матричних функцій, кожна компонента якої залежить від трьох змінних на системі кривих, тобто співпадає з наближуваною матричною функцією у всіх свердловинах на заданій глибині, та дозволяє обчислювати значення цієї матричної функції в кожній точці між свердловинами по заданій глибині. Наведений метод побудови математичних моделей просторового розподілу корисних копалин між похилими свердловинами дозволяє будувати математичні моделі структури кори Землі з використанням всіх сполук кернів похилих свердловин, які призведуть до створення ефективних методів розвідки корисних копалин та розробки родовищ. Також розглянуто перспективи подальших досліджень.

The problem of recovering a finite set of elements of the periodic table or their combinations distributed with linear density at a given depth at each point between a given set of oblique boreholes is studied. We do not consider all the elements of the periodic table but restrict ourselves to a set of n chosen elements and their combinations. A method for constructing a matrix function interlineation operator is proposed. Each component of the interleanation matrix function depends on three variables on a system of curves. The interleanation matrix function coincides with the approximated matrix function at the given depth in each of the boreholes and allows to determine the approximated matrix function values at the given depth at each point between the boreholes. The method of constructing mathematical models of spatial distribution of the minerals between the oblique boreholes proposed in the paper allows creating mathematical models of the Earth crust using all mineral compositions present in the cores of the oblique boreholes which will contribute to the development of efficient methods of mineral prospecting and mining. The prospects of further research are also discussed.
Mathematical model of spatial distribution of a set of minerals in the crust using borehole core data by function interlineation method
Keywords: система свердловин; елементи; інтерлінаційний оператор; матричні функції; корисні копалини; interlineation functions