Проблема забруднення довкілля стічними водами машинобудівних підприємств України - Новожилова, Тетяна Борисівна; Трембіцький, Дмитро Сергійович; Іваненко, Дмитро Сергійович (Perfect Publishing, 2023)
У сучасних умовах значно ускладнилися взаємини людського суспільства з природою. Промисловий прогрес супроводжується надходженням в біосферу величезної кількості забруднень, які можуть порушувати природну рівновагу і загрожувати здоров'ю людей. Наслідки технічного прогресу набули масштабів, які можна порівняти з геологічними перетвореннями. Недосконалість використовуваних людством технологій не дозволяє повністю переробляти мінеральну сировину і велика частина його у вигляді відходів повертається в навколишнє середовище. Щорічно в біосферу надходить понад 30 млрд. т. відходів, що забруднюють атмосферу, гідросферу і літосферу. Таке становище склалося завдяки міцно укоріненому помилковому уявлення про невичерпність природних ресурсів, можливості безконтрольного користування ними та недостатнього рівня наукових знань, які могли б забезпечити розумне поєднання прогресу і механізмів рівноваги в природі.
Keywords: навколишнє середовище; екологічна безпека; стічні води; машинобудівні підприємства