Аналіз технічного рівня шестеренних гідромашин ВАТ "Гідросила" - Аврунін, Григорій Аврамович; Мороз, Ірина Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Ціль. Вивчення конструкції, гідравлічних схем агрегатування, технічних характеристик та вимог щодо експлуатації шестеренних гідромашин виробництва вітчизняного підприємства "Гідросила" та їх порівняння з провідними виробниками. Сьогодні шестеренні насоси та гідромотори знаходять широке застосування у різних галузях промисловості, у тому числі в секторі машин для мобільного застосування: тракторах, будівельно дорожніх та підйомно-транспортних машинах, машинах для аеродромного обслуговування та ін. Метод. Аналіз типорозмірних рядів насосів і гідромоторів за основними технічними параметрами, у тому числі тиску, що розвивається, подачі робочої рідини, крутного моменту, частоти обертання і вихідної потужності і габаритно-масових показників, а також гідравлічних принципових схем агрегатування пристроями захисту від перевантажень і енергозбереження. Результати. Широка номенклатура шестеренних гідромашин "Гідросила" за робочими об'ємами, технічними характеристиками, конструктивними особливостями щодо захисту від перевантажень та енергозбереження, зокрема, застосування клапана пріоритету, дозволяє підвищити технічний рівень цілого класу сільськогосподарських, будівельно-дорожніх, комунальних та аеродромних машин. Наведені матеріали будуть також корисні у навчальному процесі для фахівців машинобудівного профілю, які вивчають об'ємний гідропривод як підвищення технічного рівня різних машин і механізмів.

Target. The study of the design, hydraulic circuits of aggregation, technical characteristics and requirements for the operation of gear hydraulic machines manufactured by the domestic enterprise "Hydrosila" and their comparison with leading manufacturers. Today, gear pumps and hydraulic motors are widely used in various industries, including in the sector of machines for mobile applications: tractors, road construction and lifting and transport machines, machines for airport maintenance, etc. Method. Analysis of the standard size ranges of pumps and hydraulic motors according to the main technical parameters, including the pressure developed, the supply of the working fluid, torque, rotational speed and output power and overall weight indicators, as well as hydraulic circuit diagrams of aggregation by overload protection and energy saving devices. Results. A wide range of gear hydraulic machines "Hydrosila" in terms of working volumes, technical characteristics, design features in terms of protection against overloads and energy saving, in particular, the use of a priority valve, allows you to increase the technical level of a whole class of agricultural, road construction, municipal and airfield machines. The given materials will also be useful in the educational process for specialists in mechanical engineering who study hydraulic fluid power drive as a means of raising the technical level of various machines and mechanisms.
Analysis of the technical level of gear hydraulic machines of Hydrosyla JSC
Keywords: насоси; гідромотори; подача; потужність; частота обертання; ККД; конструкції; технічний рівень; вимоги до експлуатації; pump; hydraulic motor; feed; power; speed; efficiency; design; technical level; operating requirements