Дослідження фізичних властивостей вуглемасляного концентрату - Білецький, Володимир Стефанович; Десна, Наталія Анатоліївна; Орловський, Віталій Миколайович; Білецький, Віталій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття включає комплексні дослідження фізичних властивостей окремих структурних типів вуглемасляного концентрату. Виконано огляд і аналіз загальновідомих і оригінальних методик досліджень міцності, липкості та гідрофобності поверхні вугiльно-масляних агрегатiв. Розглянуті і проаналізовані методи оцінки механічної і пенетраційної міцності окремих вуглемасляних агрегатів, інтегральної механічної міцності вугільного грануляту за методикою „циліндр - пуасон“ а також пластичної міцності речовини вуглемасляних агрегатів. Отримана кількісна оцінка таких фізичних властивостей окремих типів структур вуглемасляного концентрату: мiцностi за пенетрацiйним методом; пластичної мiцності речовини агрегату; липкості до фторопласту; частки поверхнi агрегатів вкритої гідрофобним зв᾽язуючим реагентом. Встановлено, що досліджувані І, ІІ, ІІІ і IV типи структур вуглемасляних агрегатів суттєво відрізняються за фізичними властивостями, що, очевидно, визначає їх суттєві технологічні властивості. Перспективним напрямком подальших досліджень є вплив структурних особливостей вуглемасляних агломератів на їх технологічні властивості, зокрема, як об’єктів зневоднення, гідравлічного транспортування, спалювання в топках, коксування, піролізу, а також як носіїв у процесах адгезійного збагачення гідрофобних корисних копалин. Такий підхід дозволить виявити найбільш перспективні галузі застосування вугільних агрегатів різних структурних типів, сформулювати основні вимоги споживачів до їх властивостей, створити апостеріорний базис для пошуку оптимальних технологічних режимів агрегації в кожному конкретному випадку застосування процесу і виокремити основні напрямки необхідних досліджень процесу в кожній з галузей.
Keywords: селективна масляна агломерація вугілля; вуглемасляний концентрат; фізичні властивості; механічна міцність; пенетраційна міцність; пластична міцність; липкість; гідрофобність; структурні типи вуглемасляних агрегатів