Сучасний стан водних ресурсів басейну Дніпра у порівнянні з річками інших країн - Кануннікова, Надія Олександрівна; Гайдучок, Олександр Григорович; Томашевський, Роман Сергійович; Воробйов, Богдан Віталійович; Князєва, Ганна Олександрівна; Сакун, Антоніна Олегівна; Шестопалов, Олексій Валерійович (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
У статті розглядається аналіз сучасного стану водних ресурсів басейну Дніпра та порівнюються його якісні показники з іншими великими річками світу для визначення масштабів проблеми та ефективних шляхів її вирішення. Забезпечення якісними водними ресурсами є критично важливим для України, враховуючи стратегічне значення річки Дніпро для мільйонів людей, промислових підприємств та сільського господарства. Останніми роками стан води в басейні Дніпра викликає занепокоєння через зростаючий рівень забруднення, спричинений промисловими, сільськогосподарськими та побутовими відходами. Офіційні звіти свідчать про перевищення допустимих концентрацій важких металів та пестицидів у воді, що створює серйозні екологічні та соціально-економічні проблеми. В дослідженні використовувалися моніторингові дані вод у Дніпропетровській та Полтавській областях, а також міжнародні дані з європейських, американських та китайських джерел. Метод аналізу даних включав дескриптивну статистику. Результати дослідження показали, що концентрації хлоридів і сульфатів у воді басейну Дніпра значно перевищують європейські та американські стандарти, що свідчить про значне антропогенне забруднення. Окрім цього, високі рівні трофності та сапробності вказують на значне органічне забруднення, що може призводити до евтрофікації та зниження біорізноманіття. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному порівнянні якості води в басейні Дніпра з іншими великими річками світу, що дозволило виявити специфічні проблеми та їхні причини. Практична значущість дослідження полягає у розробці рекомендацій для покращення якості водних ресурсів через впровадження сучасних технологій очищення, посилення екологічного моніторингу та зменшення антропогенного навантаження, що сприятиме стійкому розвитку водних ресурсів України та підвищенню екологічної безпеки регіону.

The article analyzes the current state of water resources in the Dnipro basin. It compares its quality indicators with other large rivers of the world to determine the scale of the problem and effective ways to solve i. Ensuring high-quality water resources is critically important for Ukraine, given the strategic significance of the Dnipro River for millions of people, industrial enterprises, and agriculture. In recent years, the state of water in the Dnipro basin has raised concerns due to the increasing levels of pollution caused by industrial, agricultural, and household waste. Official reports indicate that the permissible concentrations of heavy metals and pesticides in the water are being exceeded, creating serious environmental and socio-economic problems. The research used water monitoring data in the Dnipropetrovsk and Poltava regions and international data from European, American and Chinese sources. Methods included descriptive statistics, regression and correlation analyses, and principal component analysis. The study results show that the concentrations of chlorides and sulfates in the water of the Dnipro basin significantly exceed European and American standards, indicating significant anthropogenic pollution. In addition, high levels of trophicity and saprobity indicate significant organic pollution, which can lead to eutrophication and decreased biodiversity. The scientific novelty of the study consists of a comprehensive comparison of the water quality in the Dnipro basin with other large rivers of the world, which made it possible to identify specific problems and their causes. The practical significance of the study lies in the development of recommendations for improving the quality of water resources through the implementation of modern cleaning technologies, strengthening environmental monitoring and reducing anthropogenic load, which will contribute to the sustainable development of water resources in Ukraine and increase the ecological safety of the region.
The current state of water resources in the Dnipro basin compared to other countries
Keywords: екологічний стан; водні ресурси; якість води; порівняння; ecological condition; water resources; water quality; comparison