Спосіб визначення діючих значень періодичного несинусоїдального струму і його непарних гармонік шляхом множення залежностей струму від часу на гратчасту дельта-функцію з різними інтервалами дискретизації - Кобозєв, Олександр Сергійович; Середа, Олександр Григорійович (ДП "Український інститут промислової власності", 2013)
Винахід належить до способів визначення параметрів електричних кіл, зокрема гармонійної характеристики чотиридротяної мережі 0,4 кВ з нелінійними видами навантажень. Задача винаходу - розробка способу визначення діючих значень періодичного несинусоїдального фазного струму, який за рахунок вибору часового інтервалу дискретизації ґратчастої дельта-функції, що відповідає додатковому значенню, дозволяє визначати як діюче значення суми усіх гармонік фазного струму, так і діючі значення струмів кожної з n гармонік, а також знизити необхідну для цього кількість математичних операцій порівняно з існуючими методами. Для цього, до відомого способу, в якому інтервал дискретизації залежності фазного струму від часу визначають в 3 і більше разів менший за період зміни струму найвищої k-ї непарної гармоніки струму, визначають інтервали дискретизації в 2 рази меншими за період зміни струму кожної n-ї гармоніки. В останньому випадку діюче значення струму визначається без урахування струму n-ї гармоніки, що дозволяє за рахунок достатньо простих математичних операцій визначити діюче значення струму n-ї гармоніки.
Keywords: патент; винахід; електричні кола; математичні операції; чисельне інтегрування