Boosting membrane transmissibility with an impulse electric field - Megel, Yu. Ye.; Shigimaga, V. A.; Kovalenko, S. M.; Belikova, T. B. (Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка, 2016)
Conductivity of cells in PEF based on electroporation is specified by electrical membrane properties which are largely dependent on its geometric structure. Basic geometrical properties of a cell and a membrane are formulated in the article. They are defined as objects of mathematical modeling with a goal to theoretically ground the methodical modes of electroporation, dealing with pulse conductometry of cells. A probabilistic model of a cell conductivity is proposed for a membrane electroporation in PEF with increasing tension. Exponential characteristic of a cell conductivity growth is constructed assuming the increase in elektropor caliber until a membrane disruption occurs when critical field strength is reached. The developed model allows theoretically ground and compute field parameters, providing safe and critical modes of electroporation while performing pulse conductometry of living animal cells.

Провідність клітини в імпульсному електромагнітному полі (ІЕП), заснована на явищі електропорації, і визначається електричними властивостями мембрани, що багато в чому залежать від її геометричної структури. У статті сформульовані основні геометричні властивості клітини і мембрани, як об'єктів математичного моделювання з метою теоретичного обґрунтування методичних режимів електропорації імпульсноій кондуктометрії клітин в середовищах. Запропоновано імовірнісна модель провідності клітини при електропорації мембрани в ІЕП зростаючої напруженості, побудована експоненціальна характеристика зростання провідноості клітини з зростанням середнього калібру електропор, до розриву мембрани при перевищенні критичної напруженості поля. Побудована модель дозволяє теоретично обгрунтувати і рорахувати апаратні параметри поля, що забезпечують безпечні і критичні режими електропорації при імпульсній кондуктометрії живих клітин тварин.
Підвищення проникності мембрани клітини при дії імпульсного електричного поля
Keywords: electroporation; membrane; electropore; mathematical model; conductivity; mechanical component; електропорація; електропори; математичні моделі; провідність; механічна складова