Розвиток нафтовидобутку в Східних Карпатах: хронологія, значення, досягнення - Білецький, Володимир Стефанович; Гайко, Геннадій Іванович; Салуга, Пьотр (Український культурологічний центр, 2017)
У статті описано історичний процес заснування й розвитку перших промислових центрів видобутку нафти в Східних Карпатах. Показано, що видобування нафти в Європі розпочинається вже в пізньому середньовіччі (XV-XVII ст.) на базі родовищ Східних і Південних Карпат. Першим кроком, який сформував масштабні потреби нафти, був винахід гасу й гасової світильної лампи для освітлення помешкань і вулиць, що помітно змінило на краще побут людей. Уперше технологія дистиляції та хімічного очищення сирої нафти була розроблена 1853 р. у Львові хіміками-фармацевтами Йоганном Зегом та Ігнатієм Лукасевичем. Численні нафтові родовища на території сучасної України, Польщі та Румунії в центрі Європи мали найкоротший шлях до європейських споживачів, формували нові потреби застосування нафтопродуктів і були своєрідним полігоном для впровадження нових технологічних ідей і наукових розробок.

We describe the historical process of establishment and development of the first industrial centers of oil production in the Eastern Carpathians. Oil in Europe starts only in the late Middle Ages (XV-XVII century) based on deposits of the Eastern and Southern Carpathians. The first step, which formed a large-scale oil needs was the invention of kerosene and kerosene lamps for lighting fixtures homes and streets changed significantly for the better life of the people. Technology first distillation and chemical treatment of crude oil was developed in 1853 in Lviv chemists and pharmacists Johann Zeg and Ignatius Lukasevych. Numerous oil fields on the territory of Ukraine, Poland and Romania in central Europe had the shortest route to European consumers, new requirements form the use of oil and were kind of testing ground for the introduction of new technological ideas and scientific developments.
First industrial centers of oil production in the Eastern Carpathians
Keywords: видобуток нафти; гас; гасова лампа; нафтовий колодязь; свердловина; Eastern Carpathians; oil; kerosene oil lamp