Специфіка наукових досліджень у фізичній культурі та спорті - Христова, Тетяна Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто особливості наукових досліджень у сфері фізичної культури та спорту. Аналізуються методологічні підходи, обґрунтовується важливість комплексного використання теоретичних та емпіричних методів. Визначено актуальні напрями досліджень та їх практичне значення. Наукові дослідження дозволяють отримати нові знання щодо впливу фізичних вправ на організм людини. Важливим аспектом є вивчення психофізіологічних особливостей спортсменів різних видів спорту. Використання сучасних технологій у дослідженнях сприяє підвищенню їхньої ефективності. Вчені активно досліджують механізми адаптації організму до фізичних навантажень. Важливу роль відіграє аналіз генетичних факторів, що впливають на спортивні досягнення.
Keywords: наукові дослідження; фізична культура; спорт; фізична підготовка; адаптація; тренування; спортивна наука; емпіричні методи