Аналіз можливостей підвищення екологічності вітчизняної газотурбінної установки шляхом перетворення її на когенераційну ГТУ - Вергілесова, Д. О.; Дегтярьов, О. Д. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Проведено обґрунтування критичної необхідності внесення змін до програми керування газотурбінних установок (ГТУ) середньої потужності на несталих та не розрахункових режимах роботи. Це доведено на аналізі циклів роботи ГТУ GE LM6000 PF+ та Siemens SGT-A65 за фактичними екологічними показниками. Доведено, що застосування технології сухого низькоемісійного згоряння (DLE) у режимах частого циклування та на часткових електричних навантаженнях (40–70% від номіналу) спричиняє різке зростання питомих викидів CO, що нівелює переваги зниженого NOx. Це вимагає корекції стандартних алгоритмів керування ГТУ. Наукова новизна зосереджена на кількісній оцінці впливу термічного шоку (при холодному старті) на кінетику утворення CO.

A study was conducted to analyze the possibilities of improving environmental efficiency by converting a domestically produced power gas turbine unit into a cogeneration system. The positive and negative factors of such a conversion are described, and the effect of reducing thermal emissions from the gas turbine unit into the environment has been established.
Analysis of the possibilities for improving the environmental performance of a domestic gas turbine unit by converting it into a cogeneration GTU
Keywords: газотурбінна установка; DLE-турбіна; NOx; CO; цикл роботи; маневровість; екологічна безпека; gas turbine unit; operating cycle; maneuverability; environmental safety