Геніальний інженер і винахідник Гуго Штотц. До 100-річчя винаходу автоматичного відмикача - Гречко, Олександр Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті наведено науково-історичний нарис про основні етапи життя видатного німецького інженера і винахідника, автора винаходу мініатюрного автоматичного відмикача Гуго Штотца. В роботі вперше узагальнено та систематизовано інформацію щодо історичних подій, які стосувались безпосередньо особи Гуго Штотца як винахідника мініатюрного автоматичного відмикача, так власне і подій, які передували, супроводжували та відбувались вже після винаходу революційного електричного апарату, який докорінно змінив життя людини. Розглянуто маловідомі цікаві факти та деталі з життя видатного винахідника, які сприятимуть кращому розумінню історичних подій, що трапились в епоху зародження автоматичних відмикачів у якості апаратів захисту. В статті проаналізована роль особистості Гуго Штотца та його компанії у винаході мініатюрного автоматичного відмикача. Наведений у статті науково-історичний нарис також спрямований на вшанування пам’яті видатного винахідника у галузі електричної інженерії Гуго Штотца. Існуюча на сьогодні на світовому ринку електротехнічного обладнання велика кількість різних модифікацій мініатюрних автоматичних відмикачів від багатьох виробників для різноманітних галузей застосування сконструйована практично за тим самим принципом, що й автоматичний відмикач Гуго Штотца, який був винайдений 100 років тому. В роботі наведено основні історичні етапи розвитку конструкцій мініатюрних автоматичних відмикачів від їх виконання у пробковому корпусі до виробництва у модульному виконанні. В роботі показано, що ринок автоматичних відмикачів є надзвичайно великим, що робить даний електричний апарат невід’ємною складовою частиною електробезпеки в житлових будинках та на промислових підприємствах.

The article presents a scientific and historical essay on the main stages of the life of a famous German engineer and inventor, the author of the invention of a miniature circuit breaker – Hugo Stotz. The work for the first time summarizes and systematizes information about historical events that were directly related to the Hugo Stotz person as an inventor of a miniature circuit breaker, therefore, in fact, the events that preceded, accompanied and occurred after the invention of the revolutionary electric device, which fundamentally changed human life. The little-known interesting facts and details from the life of an outstanding inventor are taken into account, which contributes to a better understanding of historical events that occurred during the era of the emergence of miniature circuit breakers as protective devices. The article analyzes the role of the personality of Hugo Stts and his company in the invention of a miniature circuit breaker. The scientific and historical essay presented in the article is also aimed at paying tribute to the memory of the outstanding inventor in the field of electrical engineering Hugo Stotz. The large number of various modifications of miniature circuit breakers from many manufacturers for various industries that currently exist on the world market of electrical equipment are designed practically on the same principle as the circuit breaker of Hugo Stotz, invented 100 years ago. The paper presents the main historical stages of development of miniature circuit breaker designs from their implementation in a cork form housing to production in a modular design. The work shows that the world market for circuit breakers is extremely large, which makes this electrical device an integral part of electrical safety in residential buildings and industrial enterprises.
Genius engineer and inventor Hugo Stotz. To the 100th anniversary of the miniature circuit breaker
Keywords: Гуго Штотц; мініатюрні автоматичні відмикачі; запобіжники; розподільні пристрої; коротке замикання; відомі винахідники; історія винаходів; Hugo Stotz; miniature circuit breakers; switchgear; short-circuit; well-known inventors; inventory history