Численный анализ аэроупругих характеристик последней ступени турбомашины с лопаткой 1085 мм - Гнесин, Виталий Исаевич; Колодяжная, Любовь Владимировна (НТУ "ХПИ", 2005)
Наведено результати чисельного дослідження та аналіз аеродинамічних характеристик аеропружньої поведінки лопаткового апарату останнього ступеня турбомашини при різних геометричних параметрах ступеня. Підхід основано на рішенні зв’язаної задачі нестаціонарної аеродинаміки та пружних коливань лопаток в турбінному ступені, в якому рівняння аеродинаміки течії та динаміки лопаток інтегруються одночасно за часом, забезпечуючи коректну постановку зв’язаної задачі, рішенням якої є як нестаціонарні навантаження, діючі на лопатки, так і рух лопаток.
Keywords: направляющий аппарат; рабочее колесо; колебания рабочих лопаток; амплитуда пульсаций; аэроупругое поведение