Фінансове планування технологічного оновлення промислових підприємств - Івахненко, Андрій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
В статті розглядається проблема високого ступеня морального і фізичного зносу основних виробничих фондів промислових підприємств. Проведено огляд основних джерел фінансування оновлення виробничих фондів і проаналізовані найбільш популярні джерела зовнішнього фінансування - кредит і лізинг, наведені їх переваги та недоліки. Наведено аргументацію необхідності регулярного оновлення основних виробничих фондів на сучасному промисловому підприємстві. Наведено методики розрахунку вартості оновлення основних виробничих фондів за різних форм фінансівання. Визначено пріоритетні способи фінансування основних засобів. Розглянуто переваги і недоліки кожного з джерел фінансування оновлення основних фондів підприємства. Співставлено витрати по найбільш поширеним джерел фінансу вання - кредиту та лізингу. Зазначено, що для збереження конкурентоспроможності на стійкості на ринку необхідно мати ефективне управління, жорсткий контроль і оперативне планування. Окрім розповсюджених для вітчизняної промисловості засобів залучення коштів для фінансування діяльності з технологічного оновлення в статті було наведено такий інструмент фінансування виробничої діяльності, як залучення венчурного капіталу. Венчурні компанії фінансують переважно діяльність малого та середнього бізнесу. Але у випадках започаткування інноваційних проектів, пов’язаних з технологічним оновленням виробничої діяльності залучення венчурного інвестування може бути доцільним. До переваг залучення венчурних коштів у порівняння з іншими формами зовнішнього фінансування мож на віднести наступні: венчурна компанія несе ризики разом з підприємством, підприємство не виплачує відсотки за користування венчурними коштами за умови недостатньої ефективності проекту.

The article considers the problem of a high degree of moral and physical depreciation of fixed assets of industrial enterprises. An overview of the main sources of financing for the renewal of production assets and analyzed the most popular sources of external financing - credit and leasing, their advantages and disadvantages. The argumentation of the need for regular updating of fixed assets at a modern industrial enterprise is given. Methods for calculating the cost of renewal of fixed assets for various forms of financing are presented. The priority ways of financing fixed assets are determined. The advantages and disadvantages of each of the sources of financing the renewal of fixed assets of the enterprise are considered. The costs of the most common sources of financing - credit and leasing - are compared. It is noted that in order to remain competitive in the market, it is necessary to have effective management, strict control and operational planning.In addition to the means of raising funds for financing technological renewal activities common to domestic industry, the article presented such a tool for financing production activities as attracting venture capital. Venture companies finance mainly small and medium-sized business es. But in the case of launching innovative projects related to technological renewal of production activities, attracting venture capital may be appropriate. The advantages of raising venture funds compared to other forms of external financing include the following: the venture company bears the risks together with the company, the company does not pay interest on the use of venture funds in the event of insufficient project efficiency.
Financing technological updating of industrial enterprises
Keywords: амортизація; джерела фінансування; кредит; лізинг; credit; depreciation; industrial plant; leasing