Вплив стилю комунікації молодого подружжя на задоволеність їх сімейним життям - Кашпур, Юрій; Загреба, Ярослав (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розглянуто проблему впливу стилю комунікації на рівень задоволеності сімейним життям молодого подружжя. Емпірично встановлено парадокс: найнижча задоволеність фіксується у пар із домінуючим конструктивним (асертивним) стилем комунікації, що спростовує просту лінійну гіпотезу. Визначено основні положення для досягнення стабільності шлюбу, згідно з яким вирішальне значення має взаємна адаптація та наявність функціональної для конкретної пари моделі взаємодії, аніж досконале дотримання теоретично “правильного” стилю. Запропоновано ідею, що для критичного підвищення задоволеності шлюбом необхідно розробити стратегії калібрування комунікативних норм. Ці стратегії мають бути спрямовані на усунення високої дискордантності та перцептивної асиметрії (“сліпих плям”), які створюють приховане напруження та знижують якість подружніх стосунків.

The influence of communication style on the level of marital satisfaction among young couples is investigated. A paradox is empirically established: the lowest satisfaction level is recorded in dyads with a dominant constructive (assertive) communication style, which refutes a simple linear hypothesis. It is determined that mutual adaptation and the presence of a functional interaction model specific to the couple are more crucial for marital stability than strict adherence to a theoretically “correct” style. It is proposed that enhancing marital satisfaction critically requires developing strategies for calibrating communicative norms. These strategies are aimed at eliminating high discordance and perceptual asymmetry (“blind spots”), which generate latent tension and diminish relationship quality.
The influence of communication style of young spouses on their marital satisfaction
Keywords: стиль комунікації; задоволеність шлюбом; молоде подружжя; асертивність; дискордантність; асиметрія сприйняття; інтерсуб'єктивний конфлікт; communication style; marital satisfaction; young couples; assertiveness; discordance; perceptual asymmetry; intersubjective conflict