Аналіз та оцінка дебіторської заборгованості ПАТ "Комплексний Безлюдівський м'ясокомбінат" - Бабенко, Владислав Павлович; Клепікова, Світлана Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Наведено визначення дебіторської заборгованості та її значення у ефективному функціонуванні підприємства. Ураховуючи основні етапи проведення комплексного аналізу дебіторської заборгованості, розроблено організаційно економічну модель аналізу дебіторської заборгованості для підприємства, в якій визначено склад і структуру дебіторської заборгованості, аналіз відхилень та тенденцій у змінах у статтях дебіторської заборгованості за встановлений період. Констатовано, що під час прийняття управлінських рішень щодо управління дебіторською заборгованістю слід ураховувати всі чинники та причини, які впливають на її виникнення. Проведена оцінка величини, структури та динаміки дебіторської заборгованості на прикладі даних фінансової звітності підприємства харчової промисловості. Для визначення здатності розраховуватися з кредиторами за рахунок дебіторської заборгованості розрахований коефіцієнт її співвідношення з кредиторською заборгованістю. Визначено важливість здійснення постійного контролю і моніторингу коштів у розрахунках з дебіторами, а також вплив дебіторської заборгованості на показники фінансового стану підприємств – ліквідність, платоспроможність, фінансову стійкість, конкурентоспроможність тощо. Розглянуто різні думки науковців-фахівців щодо моделей управління дебіторською заборгованістю для збільшення ефективності функціонування суб’єкта господарювання. Запропоновано з метою підвищення оборотності оборотних коштів, попередження отримання збитків від прострочених і безнадійних дебіторських заборгованостей, а також покриття втрат від несвоєчасного їх повернення удосконалення системи управління дебіторською заборгованістю на підприємствах шляхом використання інкасації: надання знижок за швидку оплату продукції; факторингу – продажу дебіторської заборгованості; штрафних санкцій за прострочення платежів. Вказані необхідні правила для досягнення оптимального розміру дебіторської заборгованості.

The definition of receivables and its importance in the effective functioning of the enterprise is given. Taking into account the main stages of conducting a comprehensive analysis of receivables, developed an organizational and economic model of receivables analysis for the company, which defines the composition and structure of receivables, analysis of deviations and trends in changes in receivables for the period. It is stated that when making management decisions on the management of receivables should take into account all the factors and reasons that affect its occurrence. An assessment of the size, structure and dynamics of receivables on the example of the financial statements of the food industry were performed. To determine the ability to settle with creditors at the expense of receivables, the ratio of its ratio to accounts payable is calculated. The importance of constant control and monitoring of funds in settlements with debtors was determined, as well as the impact of receivables on the financial condition of enterprises -liquidity, solvency, financial stability, competitiveness and more. Different opinions of specialists on receivables management models to increase the efficiency of the business entity are considered. It is proposed to improve the turnover of working capital, prevent losses from overdue and bad receivables, as well as to cover losses from their late return, improve the management of receivables in enterprises through the use of collection: providing discounts for quick payment for products; factoring - sale of receivables; penalties for late payments. The necessary rules for achieving the optimal amount of receivables are indicated.
Analysis and evaluation of receivables PJSC ''Complex Bezlydovsky meatpacking plant''
Keywords: дебіторська заборгованість; кредиторська заборгованість; коефіцієнти дебіторської заборгованості; факторинг; розрахунки; харчова промисловість; receivables; obligations; accounts payable; accounts payable ratios; management; factoring