Дослідження складових системи менеджменту "розумного підприємства": стратегія мінімальної собівартості та пакетного ціноутворення - Перерва, Петро Григорович; Балан, Олександр Сергійович; Лега, Ольга Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті доведено, що в сучасних умовах формування та функціонування «розумного підприємства» важливо адаптувати традиційні методи формування собівартості до специфіки науково-інформаційної продукції. Визначено, що система менеджменту «розумного підприємства» включає в себе впровадження сучасних інформаційних технологій та аналіз даних для точнішого обліку витрат. Обґрунтовано, що використання цифрових платформ та аналітичних інструментів в умовах «розумного підприємства» дозволяє автоматизувати процес ціноутворення, що підвищує ефективність і точність формування цін на продукцію, що дозволяє швидше реагувати на зміни в ринку. Розвиток методів формування ціни потребує детального аналізу ринку та сегментації споживачів та дає змогу краще адаптувати цінові пропозиції до потреб різних груп клієнтів. У контексті науково-інформаційної продукції важливим аспектом є правильна оцінка вартості інтелектуальної власності, що включає в себе патенти, дослідницькі матеріали та інші активи, що можуть впливати на формування собівартості. Доведено, що мінімізація собівартості виробництва та послуг є ключовим фактором для досягнення конкурентних переваг на ринку продукції «розумного підприємства». Використання сучасних технологій дозволяє підприємствам зменшувати витрати на матеріали, енергію та робочу силу, що сприяє зростанню рентабельності. Визначено, що до ключових елементів стратегії належать автоматизація процесів, інноваційні технології, управління ланцюгом постачання, цифровізація даних. Стратегія мінімальної собівартості дозволяє підприємствам ефективніше використовувати ресурси, скорочувати непотрібні витрати і підтримувати конкурентні ціни. Обґрунтовано, що пакетне ціноутворення - це стратегія встановлення ціни, коли товари або послуги пропонуються у вигляді пакетів замість індивідуального ціноутворення. Визначено, що такий підхід до ціноутворення дозволяє «розумному підприємству» пропонувати споживачам вигідні умови, збільшуючи обсяги продажів та стимулюючи попит. Визначено основні переваги пакетного ціноутворення: збільшення продажів, оптимізація цінової політики, зменшення маркетингових витрат. Результати проведеного дослідження надають рекомендації, як технології «розумного підприємства» можуть підтримувати реалізацію стратегії мінімальної собівартості та пакетного ціноутворення, забезпечуючи цілісність управлінської системи та підвищуючи її ефективність

The article proves that in modern conditions of the formation and functioning of a "smart enterprise" it is important to adapt traditional methods of cost formation to the specifics of scientific and informational products. It was determined that the "smart enterprise" management system includes the introduction of modern information technologies and data analysis for more accurate cost accounting. It is substantiated that the use of digital platforms and analytical tools in the conditions of a "smart enterprise" allows for the automation of the pricing process, which increases the efficiency and accuracy of pricing for products, which allows for a faster response to changes in the market. The development of price formation methods requires a detailed analysis of the market and segmentation of consumers and makes it possible to better adapt price offers to the needs of different groups of customers. In the context of scientific and information products, an important aspect is the correct assessment of the value of intellectual property, which includes patents, research materials and other assets that can influence the formation of the cost price. It has been proven that minimizing the cost of production and services is a key factor for achieving competitive advantages in the "smart enterprise" product market. The use of modern technologies allows enterprises to reduce the costs of materials, energy and labor, which contributes to the growth of profitability. It was determined that the key elements of the strategy include process automation, innovative technologies, supply chain management, and data digitization. The minimum cost strategy allows enterprises to use resources more efficiently, reduce unnecessary costs and maintain competitive prices. It has been argued that bundle pricing is a pricing strategy where goods or services are offered as bundles instead of individual pricing. It was determined that this approach to pricing allows a "smart enterprise" to offer consumers favorable conditions, increasing sales volumes and stimulating demand. The main advantages of package pricing are determined: increase in sales, optimization of pricing policy, reduction of marketing costs. The results of the research provide recommendations on how "smart enterprise" technologies can support the implementation of the strategy of minimum cost and package pricing, ensuring the integrity of the management system and increasing its efficiency.
Study of the components of the "intelligent enterprise" management system: minimum cost strategy and package pricing
Keywords: розумне підприємство; собівартість продукції; ціна; наукова продукція; інформатизація; форми; моделі; smart enterprise; production cost; price; scientific products; informatization; forms; models