Теоретичні засади самозбережувальної поведінки майбутніх фахівців екстремального виду діяльності - Сірко, Роксолана; Годій, Лілія (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті проаналізовано теоретичні аспекти понять "компетентність", "професійна компетентність", “професійно-екстремальна компетентність” у різних наукових джерелах. Розглянуто етимологію та лексичне значення терміну "компетентність", встановлено, що для фахівців, що працюють в екстремальних умовах, важливим є формування професійно-екстремальної компетентності. Під професійно-екстремальною компетентністю ми розуміємо складну систему діяльнісно-рольових (знань, вмінь, навичок) та особистісних (професійно важливих якостей) характеристик, які забезпечують здатність і готовність фахівця ефективно виконувати професійні завдання в особливих та екстремальних умовах.

The article is devoted to the analysis of theoretical aspects of the concepts "competence", "professional competence", "professional-extreme competence" in various scientific sources. The etymology and lexical meaning of the term "competence" were analyzed, it was established that the development of professional-extreme competence is important for specialists working in extreme conditions and situations. Under professional-extreme competence we understand a complex system of activity-role (knowledge, skills, abilities) and personal (professionally important qualities) characteristics that provide the ability and willingness of the specialist to effectively perform professional tasks in special and extreme conditions.
Professional-extreme competence of future psychologists operational and rescue service
Keywords: компетентність; професійна компетентність; майбутні психологи; професійно-екстремальна компетентність; competence; professional competence; future psychologists; professionalextreme competence