Сучасна парадигма безпеки управління розвитком складних ієрархічних систем - Сергієнко, Олена Андріанівна; Мащенко, Марина Анатоліївна; Кочорба, Валерія Юріївна; Дячек, Ольга Юріївна (ФОП Лібуркіна Л. М., 2024)
Перебудова національної економіки, процеси трансформації, що відбуваються в ній, актуалізують проблеми керованого векторного розвитку складних ієрархічних систем в економіці. Метою цього дослідження є аналіз теоретичних і методологічних аспектів розвитку складних ієрархічних систем (СІС) в економіці в умовах непередбачуваності та стохастичності зовнішнього та внутрішнього середовища, а також нерівномірного розвитку соціально-економічних процесів, які вимагають керованого векторного розвитку. Саме керованість векторного розвитку СІС дозволяє забезпечити безпеку процесів нелінійного розвитку СІС. Об'єктом дослідження є процеси нелінійного розвитку СІС в умовах непередбачуваності, стохастичності зовнішнього середовища та нерівномірного розвитку соціально-економічних процесів, які викликані глобалізаційними трансформаціями світової економіки. У дослідженні використано загальні та спеціальні методи для досягнення мети та розв'язання поставлених завдань. До загальних методів належать абстрактно-логічний метод, що був використаний для роз'яснення теоретичних підстав безпеки розвитку складних ієрархічних систем (СІС), та методи теоретичного узагальнення, системного та поведінково-економічного аналізу, що допомогли сформулювати якісні цілі та завдання СІС, визначити проблеми управління керованими динамічними процесами, провести критичний аналіз концепцій розвитку та з'ясувати генезис підходів. До спеціальних методів дослідження відносяться системно-структурний аналіз, що був застосований для формування, вибору та реалізації гіпотез, побудови прогнозів, та системний підхід та методи аналізу та синтезу, що допомогли виявити та агрегувати якісні характеристики концепції управління безпекою розвитку СІС. В результаті застосування цих методів було досягнуто синергетичного підходу до управління процесами СІС та вирішено проблеми, пов'язані зі стохастичністю та невизначеністю зовнішнього та внутрішнього середовища, нерівномірним розвитком соціально-економічних процесів та іншими факторами, що впливають на безпеку розвитку економіки інтелекту. Обґрунтовується вплив ендогенних та екзогенних факторів на розвиток СІС. Запропоновано методику, яка базується на процесно-функціональному менеджменті, для аналізу рівня розвитку СІС, що може допомогти підвищити ефективність використання виробничих ресурсів. Розроблено концепцію моделювання механізмів розвитку систем інформаційної безпеки (СІБ) на основі трансформації процесів управління та інвестиційних процесів.

The restructuring of the national economy, the processes of transformation taking place in it, actualize the problems of controlled vector development of complex hierarchical systems in the economy. The purpose of this study is to analyze the theoretical and methodological aspects of the development of complex hierarchical systems (CIS) in the economy in the context of unpredictability and stochasticity of the external and internal environment, as well as the uneven development of socioeconomic processes that require controlled vector development. It is the controllability of the vector development of the CIS that makes it possible to ensure the security of the processes of non-linear development of the CIS. The object of the research is the processes of non-linear development of the CIS in the conditions of unpredictability, stochasticity of the external environment and uneven development of socioeconomic processes caused by globalization transformations of the world economy. The study used general and special methods to achieve the goal and solve the tasks. The general methods include the abstract and logical method, which was used to explain the theoretical foundations of the security of the development of complex hierarchical systems, and the methods of theoretical generalization, system and behavioral-economic analysis, which helped to formulate the qualitative goals and objectives of the CIS, identify the problems of managing controlled dynamic processes, conduct a critical analysis of development concepts and find out the genesis of approaches. Special research methods include system-structural analysis, which was used for the formation, selection and implementation of hypotheses, construction of forecasts, and the system approach and methods of analysis and synthesis, which helped to identify and aggregate the qualitative characteristics of the concept of management of secured development of CIS. As a result of the application of these methods, a synergistic approach to the management of CIS processes was achieved and the problems related to stochasticity and uncertainty of the external and internal environment, uneven development of socioeconomic processes and other factors affecting the security of the development of the intellectual economy are addressed. The influence of endogenous and exogenous factors on the development of CIS is substantiated. A methodology based on process-functional management has been proposed to analyze the level of development of the CIS, which can help to increase the efficiency of the use of production resources. The conception of modeling mechanisms for the development of information security systems (ISS) based on the transformation of management processes and investment processes has been developed.
Modern Paradigm of Secured Management of the Development of Complex Hierarchical Systems
Keywords: безпечний розвиток; управління безпечним розвитком; складні ієрархічні системи; стійкість; парадигма управління; дифузійні процеси; інноваційно-інвестиційні процеси; secured development; management of secured development; complex hierarchical systems; sustainability; management paradigm; diffusion processes