Державні цільові програми як дієвий інструмент стимулювання розвитку економіки - Назарова, Тетяна Юріївна; Біський, Сергій Никодимович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2024)
Стаття присвячена дослідженню державних цільових програм як ефективного інструменту стимулювання економічного розвитку України. Основною метою є визначення ролі цих програм у соціально-економічному розвитку країни, аналіз їхньої ефективності, виявлення проблем і розробка рекомендацій щодо підвищення їхньої результативності. У результаті дослідження було визначено, що державні цільові програми мають значний потенціал для стимулювання економічного зростання, створення робочих місць, залучення інвестицій та поліпшення соціально-економічних показників. Водночас виявлено низку проблем, таких як недостатнє фінансування, неефективне управління та контроль, що обмежують їхню ефективність. Аналізуються успіхи таких програм у досягненні стратегічних цілей розвитку, зокрема стимулювання економічного зростання та соціального прогресу. Запропоновано нові підходи до вдосконалення механізмів планування, фінансування та реалізації державних цільових програм, які включають підвищення прозорості та підзвітності, а також залучення приватного сектора до виконання програм. Розроблені рекомендації можуть бути використані урядовими органами для поліпшення процесу реалізації державних цільових програм, підвищення їхньої ефективності та результативності. Це, своєю чергою, сприятиме досягненню стратегічних цілей розвитку України. Визначаються ключові напрямки реконструкції та відновлення після війни, що стають основою для розробки цільових програм. Розглядаються аспекти управління цільовими програмами, включно з механізмами моніторингу, оцінкою результативності та коригування стратегій на основі отриманих даних, систематизацією досвіду використання цільових програм як інструменту повоєнної розбудови та висвітленням їхнього впливу на сталість розвитку країни в умовах повоєнного відновлення.

The artile is devoted to the study of the State target programs as an effctie instrument for stiulatig the economic development of Ukraine. The main goal is to determine the role of these programs in the socioeconomic development of the country, analyze their effiency, identiy problems and develop recommen datins for improving their effctieness. As a result of the study, it was determined that the State target programs have a signifiant potentil for stiulatig economic growth, creatig jobs, attactig investment and improving socioeconomic indicators. At the same tie, a number of problems have been identiid, such as insuffient fiancing, ineffctie management and control, which limit their effiency. The success of such programs in achieving strategic development goals, in partiular, stiulatig economic growth and social progress, is analyzed. New approaches to improving the mechanisms of planning, fiancing and implementatin of the State target programs are proposed, which include increasing transparency and accountability, as well as involving the private sector in the implementatin of programs. The elaborated recommendatins can be used by government bodies to improve the process of implementatin of the State target programs, increase their effiency and effctieness. This, in turn, will contribute to the achievement of Ukraine’s strategic development goals. The key areas of reconstructin and recovery aftr the war are determined, which become the basis for the development of target programs. The authors consider various aspects of target program management, including monitoring mechanisms, performance evaluatin and data-driven adjustment of strategies, systematiatin of the experience of using target programs as an instrument for post-war development and highlightig their impact on the sustainability of the country’s development in the context of post-war recovery.
The state target programs as an effctie instrument for stiulatig economic development
Keywords: державні цільові програми; економічний розвиток; фінансування; управління; моніторинг; оцінка ефективності; повоєнна розбудова; State target programs; economic development; fiancing; management; monitoring; assessment of effiency; post-war development