Методичні вказівки до практичних занять та організації самостійної роботи з дисципліни "Туроперейтинг" - Носирєв, Олександр Олександрович; Мартинова, Вікторія Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Дисципліна «Туроперейтинг» спрямована на оволодіння необхідними знаннями щодо планування та організації туроператорської діяльності. Мета дисципліни «Туроперейтинг» – формування у здобувачів системи теоретичних знань та практичних вмінь і навичок щодо методологічного апарату технології туроперейтингу для вирішення завдань, що виникають у сфері туристської індустрії при розробці або просуванні нового турпродукту, заснуванні власного туристичного бізнесу, управлінні туристичними підприємствами або використанні послуг, що вони надають. Вивчення навчальної дисципліни «Туроперейтинг» є ключовим для формування у студентів професійних компетентностей у сфері проектування та реалізації туристичного продукту. Дисципліна надає змогу системно ознайомитися з технологічними процесами діяльності туроператорів, структурою турпакета та логікою побудови взаємовідносин з постачальниками послуг, а також аналізувати логістичні та фінансові аспекти створення турів. Студенти набувають практичних умінь щодо конструювання маршрутів, формування програм обслуговування, розрахунку собівартості туристичного продукту та використання сучасних систем бронювання. Практичні заняття з дисципліни «Туроперейтинг» спрямовані на закріплення теоретичних знань, отриманих студентами на лекціях, та їхнє застосування у реальних ринкових ситуаціях. Студенти навчаються розробляти комплексні туристичні продукти для різних сегментів ринку, оцінювати надійність партнерів, формувати договірну базу та вибудовувати ефективні канали збуту. У межах практичних занять особлива увага приділяється технологічній складовій: студенти розробляють паспорт маршруту, листки відміток та графіки руху, визначають оптимальні види транспортного обслуговування та умови розміщення туристів. Крім того, використовуються сучасні цифрові сервіси та спеціалізоване програмне забезпечення (CRM-системи, GDS, онлайн платформи бронювання), що дозволяє практично відпрацювати навички динамічного пакетування та цифрового просування турів. Практичні завдання включають роботу з калькуляцією турів, порівняльний аналіз регулярних та чартерних перевезень, кейсові дослідження щодо управління ризиками та безпекою подорожей, порівняння агентських угод різних туроператорів, а також розробку стратегій виходу на ринок з інноваційними туристичними продуктами. Особлива увага приділяється організації співпраці з іноземними та вітчизняними партнерами (DMC, готельними мережами, страховими компаніями), що дозволяє розвивати комунікативні навички, уміння адаптувати міжнародні стандарти сервісу до регіональної специфіки та формувати конкурентоспроможні пропозиції. Студенти набувають знання та розуміння предметної області щодо ліцензування та сертифікації в туризмі, навчаються аналізувати економічну ефективність туроператорської діяльності та розуміти сучасні тенденції диджиталізації галузі. Таке поєднання теоретичних знань та практичних умінь формує базу для підготовки висококваліфікованих фахівців («архітекторів подорожей»), здатних ефективно планувати та організовувати складні туристичні подорожі, забезпечувати високу якість обслуговування та впроваджувати інноваційні технології у сфері туроперейтингу. Таким чином, дисципліна формує у студентів комплексне розуміння механізмів функціонування туроператорського бізнесу, технологій створення та реалізації турпродукту, що є надзвичайно важливим для успішної професійної самореалізації майбутніх лідерів індустрії туризму та гостинності.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; самостійна робота; туроперейтинг; туризм; рекреація