Система регулювання подачі додаткового повітря в дизель - Борисенко, Анатолій Миколайович; Борисенко, Євген Анатолійович; Кондрашов, Сергій Іванович; Павлова, Наталія Миколаївна; Волонцевич, Дмитро Олегович; Сергієнко, Микола Єгорович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2021)
Винахід належить до галузі енергетичного машинобудування (конкретно потужного дизелебудування), а саме до пристроїв регулювання подачі повітря в дизель. Винахід призначений для покращення екологічних показників дизеля за рахунок зменшення димності його відпрацьованих газів. Задача вирішується завдяки тому, що в систему введено третій неінвертуючий підсилювач та логічна схема АБО (диз'юнктор), причому вхід третього неінвертуючого підсилювача підключено до виходу фотоелектричного димоміра, а вихід - до другого входу логічної схеми АБО (диз'юнктора), перший вхід якої з'єднано з виходом блока управління, а вихід логічної схеми АБО (диз'юнктора) підключено до першого відводу обмотки (котушки) реле. Вказані елементи та зв'язки між ними та іншими елементами системи дозволяють зменшити інерційність включення електромагнітного реле і, відповідно, електропневмоклапана, прискорити надходження додаткового повітря в дизель при зміні рівня навантаження. Область застосування: системи управління подачею повітря в потужних стаціонарних дизель-генераторних установках.
Keywords: патент; винахід; енергетичне машинобудування; дизелебудування; електрична енергія; фотоелектричний димомір; струм